Dudok, Willem Marinus

Geschreven door Leon Bok op . Gepost in Kunst & Cultuur

 

* Amsterdam 6 juli 1884 – † Hilversum 6 april 1974

 

Dudok-grafmonumentDudok werd op 6 juli 1884 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in een muzikaal gezin en muziek zou ook altijd een hobby van hem blijven. Zelf stelde dat hij dat muziek een inspiratiebron was voor zijn architectuur. Na zijn jeugd koos Dudok voor een opleiding tot ingenieur aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Deze opleiding was veelzijdig en van hoog niveau. Na enkele jaren bij de verbindingsdienst werd Dudok overgeplaatst naar de Militaire Staf der Genie in Amsterdam. Hier deed hij met het ontwerpen van forten en kazernes vooral technische kennis van de bouwkunde op. Later hield Dudok zich ook met andersoortige gebouwen bezig.
In 1913 begon Dudok zijn eigen architectenbureau in Leiden. Daarnaast werd hij in 1915 directeur Openbare Werken in de gemeente Hilversum. Hier was hij verantwoordelijk voor de architectuur en voor de stedenbouwkundige samenhang. Tot zijn vroege ontwerpen behoort de school aan de Geraniumstraat (1917/1918), een bakstenen gebouw met een hoge toren in het midden en witte raamkozijnen. In de jaren twintig ontwierp Dudok het stedelijk badhuis, een aantal scholen en een van zijn bekendste werken, het Hilversumse raadhuis. De bouw duurde van 1928 tot 1931 en vormt een bekroning op Dudok’s geheel eigen richting van een op de Amsterdamse School georiënteerde stijl. Al in 1927 werd hij aangesteld als gemeentearchitect van Hilversum en werkte hij mee aan stadsontwikkelingsplannen.
Dudok’s werk is niet alleen te zien in Hilversum, maar ook in andere steden en zelfs buiten Nederland. Zo tekende hij in 1929 het ontwerp voor het Nederlandse studentenhuis in de Cité Universitaire te Parijs. Het niet bewaard gebleven warenhuis voor de Bijenkorf in Rotterdam was ook van zijn hand. Vanaf 1934 werkte Dudok als planoloog in Den Haag.
Naast vele scholen, een woningbouwcomplex met honderd woningen en een complex met vijftig woningen, ontwierp Dudok ook een tweetal begraafplaatsen voor de gemeente Hilversum. Van 1927 tot 1930 werd de Noorderbegraafplaats aangelegd en na zijn pensioen (1954) was hij ook betrokken bij de Zuiderbegraafplaats die in 1964 gereed kwam.


Op 6 april 1974 overleed de inmiddels beroemde architect. Dudok ligt begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum, een van zijn eigen ontwerpen. Het grafmonument is strak vormgegeven in een witte hardsteen. Zijn vrouw Alette-Marie Smit was al eerder (1960) overleden en begraven op deze begraafplaats. (2002)

 

Literatuur

  • 'Architectuur van de 20e eeuw': Gössel, Peter en Leuthäuser, Gabriele; 1991

 

Internet

 

 

Beeldbank

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Begraafplaatsen
  • WO II
  • Crematoria

 

Foreign section

Contact

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.