Nieuwsbrief Stichting Dodenakkers.nl

op . Gepost in Stichting

Periodiek brengt Stichting Dodenakkers.nl een nieuwsbrief uit. In de nieuwsbrief staan de laatste updates, historische weetjes en meer. 

Regelmatig zijn er boekaanbiedingen terug te vinden in de nieuwsbrief, met extra kortingen voor donateurs van de stichting, soms tot 25%.

Nieuwsbrief Stichting Dodenakkers.nl

 

Voor de nieuwsbrief kunt u zich heel eenvoudig aanmelden. Het verplicht u tot niets. Klik hier om u voor de nieuwsbrief aan te melden.

 

 

Wilt u een reactie geven op één van onze artikelen? Vult u dan onderstaand feedbackformulier in. Probeert u in het geval van spelfouten zo duidelijk mogelijk te zijn.

Feedbackformulier
Uw naam(*)
Vul hier uw naam in.
Uw e-mailadres(*)
Vul hier een geldig e-mailadres in.
Onderwerp(*)
Vul hier a.u.b. het onderwerp in.
Op- of aanmerking(*)
Beschrijf hier uw op- of aanmerkingen.
Klik op het vakje
Ongeldige invoer. Klik op het vakje.

Geschiedenis

op . Gepost in Stichting

 

In 2001 werd een voorzichtige start gemaakt met de website ‘Dood in Nederland’. Het was een persoonlijk initiatief dat ontstond vanwege de beperkte informatie die op dat moment op het internet te vinden was over begraafplaatsen en kerkhoven. Uitgangspunt was het (niet-commercieel) beschikbaar stellen van informatie over funerair erfgoed in Nederland. Dit uitgangspunt staat nog steeds.
Al snel raakten verschillende mensen geïnteresseerd in het project en nauwelijks een jaar later, met Allerzielen 2002, werd de stichting Dodenakkers.nl opgericht.

In die periode ontstond er een vaste groep medewekers met naast initiatiefnemer René ten Dam ook Leon Bok, Marten Mulder en Pim de Bie. Ze schrijven intussen al jaren voor de website, al zijn er talloze auteurs die met een artikel of soms een hele reeks artikelen ook een bijdrage hebben geleverd aan de website. Een opsomming is te vinden in de colofon.
In 2009 is het team van medewerkers uitgebreid met Peter van Deutekom en Els Vissers.

Naast de relatief kleine groep van medewerkers heeft de stichting een trouwe groep van donateurs die nog jaarlijks toeneemt in aantal. Met dank aan de donateurs is het mogelijk de website ‘in de lucht’ te houden. Bijzonder is dat de stichting de donateurs jaarlijks een boek kado weet te doen als dank voor hun steun. Daarnaast ondersteunt de stichting funeraire initiatieven, hoewel de financiële ruimte beperkt is. Met regelmaat brengt de stichting op een advies uit, soms op verzoek, soms uit eigen beweging als de situatie daarom vraagt. Daarnaast heeft de stichting samen met Ada Wille Landschapsbeheer en Bureau Funeraire Adviezen het initiatief genomen voor een Virtueel Depot voor Funeraire Cultuur, vanaf 2010 een onderdeel van de website. Met het Virtuele Depot faciliteert en bemiddelt de stichting bij funeraire objecten die anders verloren dreigen te gaan. Met het depot willen de initiatiefnemers hun betrokkenheid voor het behoud van funerair erfgoed benadrukken.

Door de jaren heen zijn de bezoekersaantallen van de website op blijven lopen. Zonder twijfel is de website de meest bezochte website over funerair erfgoed in Nederland.

De bezoekersaantallen geven wel aan dat het funeraire erfgoed van Nederland een grote belangstelling geniet. De hoeveelheid links naar de website, zowel van kleine homepages als landelijke historische instellingen en archieven laat ook zien dat de website serieus genomen wordt. Dit wordt bevestigd doordat niet alleen in artikelen op internet, maar ook in boeken steeds vaker de website als bron wordt vermeld. Medewerkers van de website worden ook benaderd om hun medewerking te verlenen aan andere media. Gezamenlijk hebben de medewerkers enkele jaren geleden een column verzorgd in het tijdschrift ‘Openbaar Bestuur’. Van meerdere medewerkers zijn publicaties verschenen, zowel op internet, als in tijdschriften, als ook eigen publicaties. In 2004 verscheen een eerste jaarboek met als thema ‘Politiek en de dood’. In 2013 verscheen 'Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland', het eerste standaardwerk over dit bijzondere funeraire object. Het boek werd heel positief ontvangen. Voor 2014 staat een digitale publicatie in de planning. Daarnaast is de basis gelegd voor een publicatie in 2017. Focus voor de stichting blijft vanzelfsprekend de website.

De eerste website heeft het tot het voorjaar van 2010 uitgehouden, haast een eeuwigheid in het moderne digitale landschap. Van een volledige handmatige website in HTML stapten we over na Joomla 1.6. Voorjaar 2013 ontstonden er echter technische problemen, waardoor we genoodzaakt waren de site te upgraden. Helaas moesten we op dat moment ook op zoek naar een nieuwe technische beheerder. Tot overmaat van ramp werd de website gehackt, waarna werd besloten tijdelijk de website off-line te halen. Achter de schermen werd druk gebouwd aan een nieuwe site die december 2013 in de lucht ging. Gaandeweg zullen alle oude onderdelen weer ingebouwd worden en zal de website verder uitgebouwd worden.

In de toekomst hopen we uit te breiden met een nieuw project dat al enige tijd in de planning staat. Met een tweede website hopen we een inhoudelijke bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van funerair erfgoed in Nederland.

 

Beeldbank

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Begraafplaatsen
  • WO II
  • Crematoria

 

Foreign section

Contact

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.