Restauratie van de VOC begraafplaats Karikop te Nagapatnam, Tamil Nadu, India

Geschreven door Bestuur Stichting Dodenakkers.nl op . Gepost in Nieuws

 
Stichting Dodenakkers.nl zet zich in voor het behoud van Nederlands funerair erfgoed, zowel in Nederland als in historisch daaraan verbonden gebieden. Zo kunt u op onze website uitgebreide artikelen lezen over Nederlands funerair erfgoed in de Verenigde Staten en Indonesië. De stichting hecht waarde aan dit erfgoed en levert middels onderzoek en voorlichting ook een bijdrage aan het instandhouden van deze begraafplaatsen.
 
Hoewel de financiële middelen van de stichting beperkt zijn, heeft het bestuur besloten met een bijdrage van € 250 een initiatief in India te ondersteunen. Het project is een initiatief van Stichting Thomas Bouwprojecten, dat gelden werft om in het zuiden van India voornamelijk op het platteland scholen en kindertehuizen te bouwen.  Voor het project wordt gebruik gemaakt van lokale aannemers en zal het onderhoud in de toekomst gedaan worden door vrijwilligers.
 
Het oude kerkhof in Nagapatnam is gelegen naast het moderne kerkhof van de St. Pieterskerk van de Church of South India en heeft dezelfde ingang. Het kerkhof is erg groot en telt 54 Nederlandse graven uit de periode 1664 tot 1833. Vanaf 1781, na verovering en verwoesting van het VOC-fort en overname van de handelsvestiging door de Engelsen, telt het kerkhof nog 23 Engelse, 2 Armeense, 2 Portugese, 1 Duits en 1 Deens graf. De dominante monumenten op het kerkhof zijn de grote tombe van Anthonia Steelant met de daarnaast staande obelisk van Adriana Mossel-Appels en de oorspronkelijke ingangsboog die nu half dichtgemetseld is.
 
Met een bescheiden bijdrage wil Stichting Dodenakkers.nl dit initiatief van harte steunen. 
 
 
Tombe Nagapatnam

Impressie donateursdag 12 mei

op . Gepost in Nieuws

 

Deelnemers aan de donateursdag luisteren aandachtig naar de gidsZaterdag 12 mei organiseerde Stichting Dodenakkers.nl samen met Stichting Russisch Ereveld een gezamenlijke adoptanten/donateursdag. De dag stond in het teken van de 101 Sovjet-Russen die in Kamp Amersfoort om het leven kwamen.

Zo’n veertig geïnteresseerden verzamelden zich tegen 10 uur bij het voormalige Kamp Amersfoort. Vanwege de grote opkomst werd de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep vertrok daarna voor een rondleiding naar het Russisch ereveld, de tweede groep bleef in voormalig Kamp Amersfoort om daar rondgeleid te worden door één van gidsen. Vervolgens werd ook monument Koedriest bezocht. Op deze plek werden 77 Sovjet-Russische gevangenen gefusilleerd en begraven. Samen met 24 Sovjet-Russische gevangenen die nabij begraven lagen, werden zij in 1946 herbegraven op Rusthof om vervolgens in 1948 een definitieve laatste rustplaats te krijgen op het Russisch Ereveld.

Persbericht: Publicatie graftrommels in Nederland

op . Gepost in Nieuws

 

graftrommelsOp vrijdag 8 maart 2013 brengt de stichting Dodenakkers.nl een boek uit over graftrommels en grafkransen in Nederland. Dit onderwerp kreeg op de website van dodenakkers.nl al in 2006 aandacht door de publicatie van een onderzoek naar graftrommels in de provincie Groningen. Nadien konden de meer dan 10.000 maandelijkse bezoekers ook verder kennismaken met dit bijzonder onderwerp door een uitgebreid artikel van funerair historicus Leon Bok.

Vanaf 2006 heeft Leon Bok samen met Evert Jan Halkus pakweg 1.000 graftrommels in Nederland in kaart gebracht. De meest bijzondere zijn daarbij, voor zover ze in slechte staat verkeerden, door Evert Jan Halkus gerestaureerd. Daarbij is vooral gelet op de wijze waarop de trommels in elkaar waren gezet en wat er aan materiaal gebruikt werd voor de trommels en de kransen. De schat aan informatie die daarbij opgedaan is, wordt verwerkt in het boek.

Uitslag fotowedstrijd 'Historische Nederlandsche Dodenakkers'

op . Gepost in Nieuws

 

De fotowedstrijd ‘Historische Nederlandsche Dodenakkers’, ter gelegenheid van 10 jaar website Dodenakkers.nl in 2011, heeft een grote verscheidenheid aan foto’s opgeleverd. Tussen de meer dan honderd inzendingen bevonden zich overzichtsfoto’s van begraafplaatsen, details van grafmonumenten en beelden van het landschap. Ook enkele Nederlandse erevelden in Duitsland en foto’s van een kunstwerk bestaande uit grafmonumenten behoorden tot de inzendingen. Sommige inzendingen zijn als een registratie van een mo(nu)ment, terwijl voor anderen het detail belangrijk was. Sommige fotografen laten de kijker nadenken over wat hij door de lens van de maker ziet.

De kwaliteit van de inzendingen was wisselend, wat wellicht ook te wijten was aan de opdracht die was meegegeven: wat zijn de typische Nederlandse karakteristieken? De eerste shortlist werd samengesteld door de vaste medewerkers van Stichting Dodenakkers.nl. Vervolgens bogen Leon Bok, redacteur website en werkzaam bij Bureau Funeraire Adviezen, Peter van Deutekom, webmaster en fotograaf, en René ten Dam, eindredacteur website en voorzitter van Stichting Dodenakkers.nl, zich over de selectie. Unaniem kozen zij als winnaar van de fotowedstrijd de foto van Gerrit Zoet ‘Naast de kerk op de terp te Ezinge, Groningen’.

Winnaar fotowedstrijd: Gerrit Zoet

Winnaar fotowedstrijd: Gerrit Zoet

 

Verslag restauratiebijeenkomst Leeuwarden

op . Gepost in Nieuws

 

De Algemene Begraafplaats Spanjaardslaan in Leeuwarden is een zeer bijzondere begraafplaats. Met zo'n opmerking beginnen vraagt onmiddellijk om nadere uitleg. De nu gesloten begraafplaats aan de huidige Spanjaardslaan is in zijn tegenwoordige vorm bijzonder door zijn aanleg en zijn ingetogenheid. De begraafplaats is ook bijzonder vanwege de plaats waar deze ligt. De geschiedenis van de omgeving waar zich sinds 1833 de begraafplaats bevindt, gaat vrij ver terug en laat zich verbinden met een aantal hoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis.

Zo begint het artikel over de Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden op deze website. De afgelopen anderhalf jaar werd er hard gewerkt aan een restauratie van deze dodenakker.

Overzicht veld 1 met zicht op het gerestaureerde lijkenhuisjeVrijdag 2 september was er ter gelegenheid van de afronding van de restauratie een bijeenkomst georganiseerd door de betrokken partijen De Boer Restauratieadvies, Bureau Funeraire Adviezen en Steenhouwerij Zederik. Vanwege haar rol in de beschrijving van funerair erfgoed was ook Stichting Dodenakkers.nl uitgenodigd om deel te nemen aan deze middag. Op haar beurt heeft de stichting haar donateurs de gelegenheid geboden deelgenoot te zijn van deze bijzondere gebeurtenis.

Wie de geschiedenis van de Oude Stadsbegraafplaats een beetje kent, weet hoe slecht deze historische dodenakker er bij lag de laatste jaren.

Beeldbank

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Begraafplaatsen
  • WO II
  • Crematoria

 

Foreign section

Contact

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.