Impressie donateursdag 12 mei

op . Gepost in Nieuws

 

Deelnemers aan de donateursdag luisteren aandachtig naar de gidsZaterdag 12 mei organiseerde Stichting Dodenakkers.nl samen met Stichting Russisch Ereveld een gezamenlijke adoptanten/donateursdag. De dag stond in het teken van de 101 Sovjet-Russen die in Kamp Amersfoort om het leven kwamen.

Zo’n veertig geïnteresseerden verzamelden zich tegen 10 uur bij het voormalige Kamp Amersfoort. Vanwege de grote opkomst werd de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep vertrok daarna voor een rondleiding naar het Russisch ereveld, de tweede groep bleef in voormalig Kamp Amersfoort om daar rondgeleid te worden door één van gidsen. Vervolgens werd ook monument Koedriest bezocht. Op deze plek werden 77 Sovjet-Russische gevangenen gefusilleerd en begraven. Samen met 24 Sovjet-Russische gevangenen die nabij begraven lagen, werden zij in 1946 herbegraven op Rusthof om vervolgens in 1948 een definitieve laatste rustplaats te krijgen op het Russisch Ereveld.

Remco Reiding vertelt over de eerste graven op het Russisch ereveldMet het middaguur verzamelden beide groepen zich in restaurant Oud-Leusden. Daar werd een eenvoudige lunch van soep en broodjes geserveerd, waarna vervolgens de documentaire ‘Dodeweg 31’ werd bekeken. De documentaire is een speciale uitzending van het NCRV-programma Schepper & Co in het land. In de documentaire zien we Remco Reiding op bezoek bij nabestaanden in Rusland om hen te vertellen over het lot van hun vader. Ook is in de documentaire te zien hoe enkele nabestaanden het Russisch Ereveld in Leusden bezoeken. Bijzondere en aangrijpende beelden. Aansluitend op de documentaire sprak Remco Reiding nog enkele woorden.

Remco Reiding bij het graf van Vladimir Botenko, hoofdpersoon van zijn boek 'Kind van het ereveld'Na de lunch splitste de groep zich wederom op. De eerste groep vertrok naar het voormalig kamp en de tweede groep kreeg onder begeleiding van Remco Reiding een interessante en informatieve rondleiding over het Russische Ereveld. Reiding vertelde tal van wetenswaardigheden over de begraafplaats en stond stil bij enkele graven, waaronder uiteraard dat van de hoofdpersoon uit zijn boek, Vladimir Botenko. Ook werd stil gestaan bij het graf van Pjotr Koval. Van beide soldaten wist Reiding ruim tien jaar geleden als eersten de nabestaanden te informeren.

Rond half drie eindigde de succesvolle bijeenkomst. Enkele belangstellenden bezochten vervolgens nog op eigen gelegenheid de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof of bezochten het monument ‘De stenen man’ bij Kamp Amersfoort.

 

 

Beeldbank

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Begraafplaatsen
  • WO II
  • Crematoria

 

Foreign section

Contact

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.