Termen en Begrippen

Glossaries

Term Definition
Gemengde stijl

Tuinstijl waarbij de landschapsstijl in combinatie met regelmatige structuren wordt toegepast.

Hits: 380
Gewapend beton

Versterkt beton dat voor het verharden met ijzeren staven en ijzergaas “gewapend” wordt. Het werd eind 19de eeuw voor het eerst toegepast in Frankrijk en wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast.

Hits: 375
Gietijzer

Een harde, brosse legering van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Gietijzer wordt geproduceerd door ruw ijzer samen met cokes en kalk in een hoogoven te smelten. Hierna wordt het metaal in speciale vormen gegoten waarin het afkoelt en verhardt.

Hits: 517
Gisant

Een liggend beeld op een graftombe. Afkomstig van het Franse werkwoord gésir = hulpeloos of dood teneerliggen.

Hits: 552
Grafheuvel

Ook tumulus (meervoud Tumuli); is een door de mens opgeworpen heuvel over een (crematie-)graf of ruimte om doden een laatste rustplaats te geven. Deze grafheuvels werden opgeworpen in de Late steentijd tot en met de IJzertijd en zijn in sommige gevallen gedurende lange tijd gebruikt om doden te begraven.

Hits: 573
Grafkapel of grafkerk

Kapel, kerk opgericht bij of (meestal) op het graf van een vereerde persoon. In Nederland vinden we kleine grafkapellen op kelders van bijvoorbeeld adellijke families.

Hits: 552
Grafkelder

Gewoonlijk een gemetseld graf afgedekt met een zerk. Toegankelijk via de zerk of bij grotere kelders via een trap aan de voorzijde. Vandaag de dag ook wel van gewapend beton.

Hits: 898
Grafstede

Synoniem voor graf. Verouderde term komt zowel op grote zerken op zandgraven voor als op mausolea. Met name gehanteerd door rijkere families.

Hits: 641
Graftombe

Praalgraf in de vorm van een sarcofaag. In kerken toegepast als afdekking van een grafkelder.

Hits: 756
Graftrommel

Een graftrommel heeft een voornamelijk ovaal- of ronde vorm en wordt aan de voorzijde afgesloten door glas. Meestal zijn de trommels gemaakt van zink of blik, maar ook andere metalen en materialen komen voor. In de trommels is in de meeste gevallen een krans met kunstbloemen en –bladen geplaatst.

Hits: 1523
Grafzerk

Liggende (natuur-)steen ter afdekking van een graf. De steen kan variëren in grootte en versiering. Doorgaans worden naam en geboorte- en sterfdatum vermeld. Oudere zerken bevatten meestal een grafschrift langs de rand.

Hits: 884
Graniet

Korrelig oergesteente, hoofdzakelijk samengesteld uit kaliveldspaat, kwarts en glimmer. Zeer duurzaam en goed te polijsten. Deze steen vindt al zeer lang zijn toepassing in grafmonumenten maar in de 20ste eeuw vaker toegepast en dan opvallend door hoge graad van polijstwerk.

Hits: 642
Griffioen

Decoratie in de vorm van een oosters fabeldier met de romp van een leeuw en de kop en vleugels van een adelaar.

Hits: 573

Beeldbank

Tijdelijk niet beschikbaar

  • Begraafplaatsen
  • WO II
  • Crematoria

 

Foreign section

Contact

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.