Als bloemen bij het graf

Als bloemen bij het graf - Emmen

 

Bij de graven van leden van de familie Amshoff te Emmen

Grafmonumenten familie AmshoffsIngrijpend onderhoud aan de Oude Begraafplaats in het centrum van Emmen heeft een schitterend resultaat opgeleverd. Het toegangshek in de vorm van een vlinder, symbool voor de kortstondigheid van het aardse leven en de onsterfelijkheid van de ziel, is ongetwijfeld ook een verwijzing naar Emmen als de Vlinderstad.
Zerken en stèles, die ernstig in verval waren geraakt en te lijden hadden onder vandalisme, werden met zorg en voor zover mogelijk teruggebracht in hun oude staat. Dat geschiedde ook met de zerken der Amshoffs.

Oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, vestigden zich leden van dit geslacht in onder andere Emmen en Hoogeveen. Treffen we op de Oude Begraafplaats in Emmen predikanten uit dit geslacht aan, in Hoogeveen zijn  het met name medici uit dit geslacht. De Duitse achtergrond wordt in Emmen nog zichtbaar in het grafdicht op de zerk van Christina Amshoff, dat nog in de Duitse taal is gesteld. Zij overleed in 1832.

Aan het hoofdeinde van de middelste zerk van de vijf is een stèle opgesteld voor zien van het volgende grafdicht:

Rust zacht, rust zacht
geliefde dooden.
Uw geest is reeds in
’s  Vadershand.
Gij zijt verlost uit
aardsche nooden
En nu, nu in het
Vaderland.

Ongetwijfeld hebben de overleden predikanten Amshoff deze poëtisch neergelegde gedachten ook uitgedragen onder de leden van de kuddes, die zij als herders mochten hoeden.

 

 


© 2021 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.