De dood in beeld

De dood in beeld - Gouda

 

GoudaAan de zuidzijde van de kooromgang van de Sint-Janskerk te Gouda bevindt zich de voormalige grafkapel van de familie Van Beverningh. De opdrachtgever, Hieronymus van Beverningh, was een gerespecteerd diplomaat en staatsman. Hij liet de kapel tussen 1668 en 1674 bouwen.

Bij het ontwerp en de uitvoering van het grafmonument waren verschillende vooraanstaande beeldhouwers betrokken. In de voorfase van de kapel leverde Artus Quelllinus een tekening, maar na zijn dood nam Bartholomeus Eggers de opdracht aan. Eggers had onder leiding van Quellinus gewerkt aan de uitvoering van het stadhuis van Amsterdam (het huidige Paleis op de Dam) en was verantwoordelijk voor het grafmonument voor Jacob van Wassenaer Obdam in de Grote Kerk van Den Haag naar een ontwerp van Cornelis Mininckx.

Het interieur van de grafkapel is waarschijnlijk in de Franse tijd verloren gegaan. Er zijn geen afbeeldingen bekend, maar er wordt gesproken over twee marmeren tombes met twee staande en twee liggende beelden met portretten. Vanaf die tijd is de kapel vooral als opslagruimte gebruikt. Bij het funderingsherstel en de aanleg van de nieuwe verwarming, in 1975, werd de grafkelder geruimd en werden de stoffelijke resten van het echtpaar Van Beverningh in het koor herbegraven.


© 2022 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.