De dood in beeld - Holten

11 december 2011

 

Holten Canadees EreveldWie aan Holten denkt, denkt aan de Holterberg. En aan het Canadese War Cemetery daar. Op de prentbriefkaart zijn nog de kruizen te zien die in het begin de graven markeerden.

In het voorjaar van 1945 passeerde het Tweede Canadese Korps Holten tijdens de opmars naar het noorden van Nederland. De Commandant, Lt. Generaal G.G. Simonds leek het gebied op de Holterberg een passende laatste rustplaats voor zijn gevallen landgenoten. De burgemeester van Holten, Mr. W.H. Enklaar, deed wat in zijn macht lag om de begraafplaats te laten realiseren. De begraafplaats werd aangelegd door Canadese soldaten, die moesten wachten op hun repatriëring naar hun vaderland, volgens de richtlijnen van de Commonwealth War Graves Commission (C.W.G.C.).

Het terrein werd geëgaliseerd en er werden terrassen aangelegd. De eerste soldaten die er werden begraven waren Canadese soldaten die waren omgekomen in de omgeving van Holten. Hun graven liggen in het eerste vak links van de ingang. Tot de zomer van 1946 werden de lichamen van Canadese soldaten die waren omgekomen in Nederland of Noord-Duitsland in Holten begraven. Bijna 1.400 in totaal. Achteraf bleek het geplande terrein te groot. Het voorste deel van de begraafplaats werd daarom ingericht als heidetuin. Het Ministerie van Oorlog zorgde uiteindelijk dat het stuk land geschonken werd aan het Canadese Gouvernement. Nog steeds is de begraafplaats Canadees grondgebied.

In het najaar van 2011 werd een informatiecentrum geopend bij de begraafplaats. Er is ondermeer een database beschikbaar waarin informatie te vinden is over alle 1355 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Canadese soldaten die hier begraven liggen.

 

 

 

Aangepast: 17 juni 2020

Nieuw op de website


Kollum – Protestants kerkhof

16 maart 2024
~Fryslân

Jacobs, Aletta

07 maart 2024
~Maatschappij

Als bloemen bij het graf - Rolde

07 maart 2024
~Als bloemen bij het graf

Lobith - Katholieke kerkhof

12 februari 2024
~Gelderland