De dood in beeld

De dood in beeld - Scharl

 

Het Friese Scharl (of beter: Skarl) is een klein buurtschap met slechts enkele tientallen inwoners. In 1345 versloegen de Friezen vlakbij Scharl in de Slag bij Prentbriefkaart Scharl (Collectie René ten Dam)Warns graaf Willem IV van Holland. Deze wilde de vrijgevochten Friezen een lesje leren. De graaf kwam daarbij jammerlijk om het leven. Vanwege de mislukte aanval van graaf Willem IV wordt de weg van Scharl naar Warns vandaag de dag nog steeds de ferkearde wei (de verkeerde weg) genoemd.

Scharl telt slechts een paar huisjes en boerderijen rond het kerkhof, dat omzoomd is met een heg. De gemeenschap is te klein voor een kerk. Deze is er overigens wel geweest, maar is afgebroken in 1723. Wellicht daarom is er later een klokkenstoel geplaatst op het kerkhof.

Naoorlogse prentbriefkaart. Klokkenstoel met helmdak. (Collectie René ten Dam)De huidige klokkenstoel dateert uit 1898, maar er is al een afbeelding bekend uit 1818. Tot 1923 was er een andere dakconstructie, zoals te zien op de prentbriefkaart. Het dak hield het midden tussen een zadeldak en een gewoon helmdak. In 1923 werd de klokkenstoel gerestaureerd. Daarbij ontstond ook uit het huidige helmdak, zoals te zien op de naoorlogse prentbriefkaart.
De oorspronkelijke klok was in 1597 gegoten door Hendrik Wegewaert uit Kampen, maar is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. De huidige klok is in 1903 gegoten in Midwolda en werd na 1945 opgehangen in de klokkenstoel. Tegenwoordig wordt de klok alleen geluid bij begrafenissen en de Dodenherdenking.


© 2021 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.