Skip to main content

De dood in beeld - Valkenburg

11 maart 2012

 

Reconstructie in de Valkenburgse mergelgroevenIn het Limburgse Valkenburg is een bijzondere begraafplaats te vinden in een mergelgroeve. Bijzonder omdat de begraafplaats niet echt is. Deze toeristische attractie is een nauwgezette kopie van enkele delen van de catacomben van het oude Rome, waar in de derde en vierde eeuw christenen werden begraven in onderaardse begraafplaatsen.

Het idee van een kopie in de Limburgse mergelgroeven ontstond in het begin van de twintigste eeuw en was een initiatief van de Tilburgse textielbaronnen Diepen. In de gangen van een mergelgroeve onder het landgoed van de Diepens werden in 1908 de eerste stappen gezet. In juli 1910 werd het eerste deel al geopend. In dit deel waren delen van de catacomben opgenomen van onder meer Petrus. Twee jaar later, in juli 1912, wordt het tweede deel van het project afgerond. In nauwelijks twee jaar tijd waren delen van veertien Romeinse catacomben nauwkeurig nagemaakt in een complex van onderaardse mergelgangen, kamers en kapellen.

De Pretextatus-catacombe is een voorbeeld van een catacombe die ontstond uit verschillende kernen. Er liggen vele martelaren en heiligen begraven zoals Januarius, Felicissimus en Agapitus. De oorspronkelijke crypte van Felicissimus en Agapitus is in Rome verwoest, maar werd via een voorstel van baron Kanzler, secretaris van de Commissie voor Christelijke Archeologie in Rome, gereconstrueerd in de situatie ten tijde van paus Damasus (305-394).

Opmerkelijk is dat sommige delen van de catacomben in Valkenburg beter zijn overgeleverd dan het origineel in Rome.

 

Aangepast: 14 juni 2020

Nieuw op de website