Mortuos plango - De doden beween ik - Middelie

29 mei 2011

 

Klokkenstoel in MiddelieDe klokkenstoel in Middelie is nog niet eens zo oud, hij werd gebouwd in 1979. De klok zelf daarentegen is al honderden jaren oud. Tot 1823 was het kleine Middelie een tweebeukige gotische kerk rijk. In dat jaar werd de kerk gesloopt en vervangen door een zaalkerk. Pas later werd een toren bij de kerk gebouwd. Maar ook deze kerk bleef niet staan voor de eeuwigheid. In de jaren '60 van de vorige eeuw bleek het gebouw in zo'n slechte staat dat sloop noodzakelijk was. De klok bleef echter bewaard. En dat laatste is zeker niet vanzelfsprekend.

Als vele klokken werd de klok van Middelie in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter geroofd, maar wonderwel keerde de klok naar de oorlogsjaren terug. De 600 kilo zware klok is in 1670 gegoten door Pieter Hemony in Amsterdam. Op de tekst een latijnse tekst. In vertaling luidt deze: Zolang de klok klinkt, verdeel ik de tijd gelijkelijk. Petrus Hemony maakte mij te Amsterdam in het jaar des Heren 1670.

Luidende klokken oefenen bijzonder grote krachten uit op de constructie. Met name bij het luiden met een vallende klepel zoals in Middelie. De klok hangt daarbij aan een rechte luidas en komt bij het voluit luiden in een vrijwel horizontale stand. De klepel raakt de klok in het hoogste punt. Deze beweging komt de klank van de klok ten goede. Bij het luiden met vallende klepel komt de klok nauwelijks in beweging, met als gevolg een 'saaier' geluid.

De klok in de klokkenstoel van Middelie is dus van oorsprong een echte kerkklok en wordt niet alleen geluid bij begrafenissen. Ook bij kerkdiensten en bijzondere gebeurtenissen als de Dodenherdenking klinkt de klok over het Noord-Hollandse landschap.

 

 

Aangepast: 09 mei 2013

Nieuw op de website