Norel, Klaas

19 juli 2009

 

* Harlingen 9 november 1899 – † Baarn 4 mei 1971

 

norelKlaas Norel werd geboren aan het eind van de 19e eeuw in het Friese Harlingen. Zijn vader overleed in 1913, waarna de jonge Klaas gedwongen was om de ULO te verlaten en een baan kreeg als kantoorbediende om het gezin financieel te ondersteunen. In die tijd schreef Klaas zijn eerste journalistieke stukjes. Hij bleef kantoorbediende tot hij zijn militaire dienst moest vervullen. Na afloop daarvan, in 1920, werd hij journalist bij De Vrije Westfries in Enkhuizen. Later werd hij medewerker bij het protestants-christelijke De Standaard.

Zijn eerste korte verhalen publiceerde Norel in het christelijke weekblad De Spiegel in 1933. Maar zijn debuut als romanschrijver liet niet lang op zich wachten: in 1935 verscheen Land in Zicht, een jongensroman over de drooglegging van de Zuiderzee. Het boek is waarschijnlijk aangeslagen, want de eerstvolgende boeken van Norel handelden ook over de drooglegging.

In juni 1940 werd Klaas Norel door de Duitse bezetter gevangen gezet vanwege anti-Duitse karakter van zijn schrijven. Na zijn vrijlating werd hij medewerker van het illegale blad Trouw, waar hij tot mei 1946 bleef werken, na de oorlog als chef-binnenland. Daarna liet Norel zijn journalistieke aspiraties varen en koos voor het schrijverschap. Hij schreef met name spannende jongensboeken met als hoofdthema's de Tweede Wereldoorlog en het historische leven op zee.

Norel schreef niet vanachter zijn bureau. Hij deed veel onderzoek en reisde over de wereld. Grote voorliefde had hij daarbij voor het water, wat blijkt uit zijn talloze boeken waarbij het water een grote rol speelt. Niet alleen voer Norel mee op botters en loggers om kennis te verzamelen, maar ook was hij regelmatig te gast op onderzeeërs, mijnenvegers en fregatten van de Koninklijke Marine.

Misschien wel zijn bekendste werk is de trilogie Engelandvaarders uit 1946, een avonturenroman met protestants-christelijke en vaderlandslievende motieven over de Tweede Wereldoorlog. Menig jongen zal in de na-oorlogse jaren zijn opgegroeid met deze spannende verhalen.

Norel kwam op 4 mei 1971 om het leven bij een auto-ongeluk. Hij werd 71 jaar en liet een oeuvre van 130 boeken na.

Klaas Norel ligt begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. (2001-2010)

 

Internet

 

Aangepast: 06 mei 2013

Nieuw op de website


Kollum – Protestants kerkhof

16 maart 2024
~Fryslân

Jacobs, Aletta

07 maart 2024
~Maatschappij

Als bloemen bij het graf - Rolde

07 maart 2024
~Als bloemen bij het graf

Lobith - Katholieke kerkhof

12 februari 2024
~Gelderland