Recensie 'Geheimen van Zorgvlied'

01 februari 2016

Geheimen van Zorgvlied
Na vijf jaar is de opvolger van ‘Wandelen over Zorgvlied’ verschenen. ‘Geheimen van Zorgvlied’, door Marcel Bergen en Irma Clement, verscheen onlangs in eigen beheer, in hetzelfde formaat als de succesvolle voorganger.

Waar ‘Wandelen over Zorgvlied’ uitblonk als wandelgids, is het even zoeken wat de auteurs met het vervolg voor ogen hebben gehad. De titel suggereert in ieder geval een aantal onthullende verhalen. Uiteindelijk blijken de geheimen helaas maar relatief te zijn, het zijn veelal niet meer dan weetjes over personen beschreven in het eerste deel van het boek.
Als geheel komt het boek wat rommelig over, er zit geen coherente lijn in. Dat wil niet zeggen dat er geen interessante onderwerpen in staan. Los van een aantal persoonsbeschrijvingen, waaronder dat van Elisabeth Otter-Knoll, bekend van het grote witte marmeren grafmonument links achter de kantoorvilla, is er een kort hoofdstuk over Heinrich Kautsch, graveur van een aantal grafmonumenten. Gevolgd door enkele beschrijvingen van slachtoffers van vliegrampen. Van de ramp met de KLM Ooievaar in 1931 in Bangkok tot de ramp met de Dakota bij Den Helder in 1996. Een bijzonder stukje funeraire geschiedenis dat misschien wat verder uitgediept had kunnen worden.

Helaas zijn de zwart-wit foto’s in het boek vaak van mindere kwaliteit, waardoor niet altijd goed zichtbaar is wat op een grafmonument wordt vermeldt. Dit geldt in het bijzonder bij het hoofdstuk over steensoorten, waardoor de verschillen tussen de stenen vaak niet of nauwelijks te onderscheiden zijn. Een interessant onderwerp dat er jammer genoeg onvoldoende uitkomt. Hetzelfde geldt voor het hoofdstuk over bijzondere bomen op Zorgvlied. Hier zijn de foto’s gelukkig wel in kleur, maar zijn de beschrijvingen van de bomen standaard.

De auteurs vullen nog wel een hiaat op uit hun eerste uitgave over Zorgvlied met een kort verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Zorgvlied, dat is aangelegd op de voormalige buitenplaats Nooit Dor, later Zorgvliet geheten. Een beetje onlogisch in het midden van het boek geplaatst weliswaar, maar een waardevolle aanvulling.

Al met al, een informatief boek dat vooral een aanvulling is op ‘Wandelen over Zorgvlied’. Handig zijn de plattegrondjes per hoofdstuk. Op zichzelf staand mist het boek echter samenhang, waardoor de hoofdstukken als los zand aan elkaar hangen. Jammer, want de auteurs hebben genoeg te vertellen. (2016)

Bestel bij Bol.com 'Geheimen van Zorgvlied'

Aangepast: 01 februari 2016

Nieuw op de website