Nieuwsberichten

Inschrijving geopend voor boek 'Begraven op Ameland'

 

In het afgelopen jaar hebben de werkgroep ‘Amelander begraafplaatsen’ en Leon Bok van Bureau Funeraire Adviezen onderzoek gedaan naar de Amelander begraafplaatsen. Daarvoor zijn veel foto’s en informatie over alle vijf Amelander begraafplaatsen verzameld. Van dit prachtige materiaal verschijnt dit voorjaar het boek ‘Begraven op Ameland’.  

In dit rijk geïllustreerde boek van ongeveer 80 pagina's, leest u over de vele unieke grafmonumenten die Ameland nog rijk is. Eeuwenoude grafstenen van zeelieden, bestuurders, bekende Amelanders en bemanningsleden van de reddingboten vertellen over de levens van de voormalige eilandbewoners. Daarnaast golden er tot de jaren zestig bepaalde gewoonten en rituelen rondom het begraven op Ameland. Een mooi voorbeeld daarvan is de burenplicht. Ook deze gewoonten worden uitgebreid beschreven.

Verder wordt in dit boek de grafcultuur in Nederland beschreven met in het bijzonder die op Ameland. Die cultuur is in de loop van de eeuwen veranderd en zal ongetwijfeld blijven veranderen. Voor de toekomst heeft de gemeente Ameland een visie op het begraven op Ameland ontwikkeld. Deze getuigt van een belangrijk inzicht, namelijk dat funerair erfgoed van belang is. 

De Amelander grafcultuur is uniek. Amelanders mogen trots op hun funeraire erfgoed zijn. Dit boek heeft dit erfgoed in kaart gebracht. U kunt vooraf een exemplaar reserveren voor de aantrekkelijke prijs van 10 euro (exclusief verzendkosten). Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is het mogelijk alvast in te schrijven op het boekje of u kunt het online intekenformulier op www.amelanderhistorie.nl invullen.

Wilt u meerdere exemplaren ontvangen, dan kunt u dat doorgeven via het hiervoor genoemde mailadres. De uiteindelijke verkoopprijs van het boekje zal waarschijnlijk 12,50 euro worden.

Funeraire Vrienden van Dodenakkers.nl die voor 1 april hun donatie hebben overgemaakt, zullen het boek gratis ontvangen.