Nieuwsberichten

Soldaat na 23 jaar onderzoek toch geïdentificeerd

PERSBERICHT

Amersfoort

14 april 2021

Na 23 jaar onderzoek is eindelijk duidelijk wie op het Sovjet Ereveld in Leusden in graf 252 ligt. Het gaat om Elizbar Ivanovitsj Tsjitasjvili.

De soldaat werd begraven onder een verkeerd gespelde naam: Eliahan Tschinarschvillin. Verder was alleen bekend dat hij op 24 april 1945 op 25-jarige leeftijd in het ziekenhuis was opgenomen in Herne (Duitsland), waar hij overleed aan tuberculose.

Uit nieuwe documenten blijkt dat de soldaat op 23 april 1945 vanuit het nabijgelegen Wanne-Eickel werd overgebracht naar Herne. En dat zijn naam in werkelijkheid Elizbar Tsjitasjvili is.

Dankzij deze nieuwe gegevens slaagde onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld erin de soldaat te identificeren. Het gaat om Elizbar Ivanovitsj Tsjitasjvili, geboren in 1919 in het Georgische dorpje Sabue. Hij staat nog altijd te boek als vermist. 

Elizbar werd, nadat hij op 14 mei 1945 in Herne was overleden, door de Amerikaanse bevrijders overgebracht naar de begraafplaats in Margraten. In 1947 werd hij herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Daar ligt hij tot op de dag van vandaag onder een grafsteen met een verkeerd gespelde naam.

De zoektocht naar zijn familie in een dorpje in het Georgische wijngebied Kachetië is inmiddels gestart.

Onderzoeker Reiding heeft inmiddels meer dan 250 soldaten geïdentificeerd. Van 220 oorlogsslachtoffers spoorde hij de familie op om te vertellen dat vader, grootvader of oom niet langer vermist is, maar in Leusden begraven ligt.

Website http://sovjet-ereveld.nl/ 

Header Foto Stichting Sovjet Ereveld.


© 2022 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.