Skip to main content

Als bloemen bij het graf - Beerta

18 september 2011

 

Grafdicht op de zerk van Ida Melles op het kerkhof van Beerta.

De zerk, voorzien van wapen, symboliek en grafdicht, straalt voornaamheid uit.

Hier rust mijn dierbre Echtgenoote
Na zoveel smartlijk lijden,
Waarmede zij van kindsaf aan
Altijd heeft moeten strijden.
Och, dat zij nu bij God den Heer
Mogt eeuwig leven tot zijn eer
.

 

Grafmonument voor Ida Melles te BeertaIda Melles werd op 15 juli 1790 geboren op de Stadspolder onder Nieuw Beerta als dochter van een landbouwer. Wanneer ze in 1812 in het huwelijk treedt met Reint Klaassens Ebels lezen we in de huwelijksacte dat Ida van beroep boerendochter is en Reint van beroep boerenzoon. Gevestigd op één van de kapitale boerderijen op de Beersterhoogen, een buurtschap tussen Beerta en Nieuw-Beerta, heeft het huwelijk niet lang mogen duren. Op 15 april 1826 is Ida overleden.

Een leven, dat “ van kindsaf aan” lijden heeft gekend en een moederschap, dat nog het diepe verdriet van het verlies van een viertal kinderen op zeer jonge leeftijd moest smaken.
Onderschatten we ook het verdriet niet van Reint Klaassens Ebels, die, na de dood van dat viertal, ook zijn jonge vrouw moest missen. Drie jaar later op 22 mei 1829 stond hij opnieuw aan de groeve, nu van een vijfde kind: Frouwina Reinds, die slechts 7 jaar werd.
In 1843 trad Reint Klaassens in het huwelijk met Jantje Egberts Mulder. Dit huwelijk eindigde met haar overlijden op 5 mei 1869. Zelf overleed Reint Klaassens Ebels op 7 maart 1876 op 88-jarige leeftijd.

 

 

Aangepast: 02 juni 2018

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf