* ZEIST 21 MAART 1876 – † ZEIST 7 MAART 1958

Bloemist, hovenier, kweker, opzichter, docent, bestuurder en tuinarchitect te Zeist

C. Smitskamp is bekend als ontwerper van de van rijkswege beschermde Dieptetuin in Zeist. Ook het groenontwerp voor de (nieuwe) Algemene Begraafplaats in Zeist is van hem, maar dat heeft minder bekendheid.

 

* DRIEBERGEN 10 OKTOBER 1864 – † VELDWIJK 25 JULI 1905

BLOEMIST, KWEKER, HOVENIER EN RAADSLID TE ZEIST

Tot een van de eerste Zeister commerciële bloemisten kan Cornelis Gijsbert van Dijk van Bloemisterij Flora gerekend worden. Hij was een vakman eerste klas en daarvoor kreeg hij de nodige waardering. Het gebrek aan voldoende zakelijke kwaliteiten nekte hem uiteindelijk en bracht hem over de rand van de afgrond. Hoe het verder ging met het bedrijf van Van Dijk is te lezen in het artikel over Derk Meeuwenberg (1874-1954).

 

 * EPE 15 FEBRUARI 1874 – † ZEIST 8 MEI 1954

BLOEMIST, KWEKER, HOVENIER, WINKELIER, TUINARCHITECT, RAADSLID EN WETHOUDER

Over het oeuvre van tuinarchitect Meeuwenberg is weinig bekend. Dat komt enerzijds omdat hij voor zover bekend weinig archief heeft nagelaten, anderzijds doordat hij geen grote werken zoals de tuinarchitecten Springer, Zocher en Copijn heeft gerealiseerd. Door zijn nevenwerkzaamheden is het aantal ontwerpen beperkt gebleven. Zijn ontwerpen zijn vooral regionaal van grote betekenis. Dit onderzoek toont aan dat hij niet alleen een vakman was, maar ook een veelzijdig, hardwerkend, toegewijd en sociaalvoelend mens met het hart op de goede plaats. Met dit artikel hoop ik dat er meer bekend wordt over het werk van Meeuwenberg.

 

Een veelzijdige negentiende-eeuwse architect: de Utrechter Nicolaas Johannes Kamperdijk (1815-1887)

Architect Nicolaas Johannes Kamperdijk kennen we onder andere van de bouw van de Oude kerk in Zeist, het concertgebouw in het voormalige Tivolipark in Utrecht en het oude station in Amersfoort.


© 2018 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.