Skip to main content

Funeraire agenda

11 december 2022

Lezingen, bijeenkomsten en ander funerair nieuws.

20 april 2024 - Drents Archief - Lezing grafschriften door Marten Mulder

Grafschriften kunnen het zelfs tot titel van een prijswinnend boek brengen: ‘Voor deez’ aard verloren’ heette het boek over de Noorderbegraafplaats in Assen dat de DHV-prijs van 2021 won. Assenaar Marten Mulder weet nog veel meer fraaie grafschriften en heeft ook geschreven over de gedichten, verzen en wijsheden die op de noordelijke begraafplaatsen in steen gebeiteld staan. Als onbezoldigd medewerker van de website Dodenakkers.nl heeft hij al die begraafsplaatsen wel eens bezocht om de meest bijzondere verhalen over onze laatste rustplaatsen uit het verleden op te diepen. De grafpoëzie heeft daarbij zijn warmste aandacht. Het zijn tenslotte niet allemaal Bijbelteksten. Complete dichtwerken van Bilderdijk, Nicolaas Beets en Vondel zijn er te vinden. Of de simpele melding ’Die veel leest verrijkt zijn geest’ (op de Zuiderbegraafplaats Assen).

Marten Mulder weet als predikant bovendien hoe je een verhaal boeiend over kan brengen. Dat komt hij doen tijdens de jaarvergadering van de Historische Vereniging Drenthe.

Op 20 april om 14 uur begint die ledenvergadering, die wordt gehouden in het gebouw van het Drents Archief aan de Oostersingel in Assen.


26 april 2024 - Symposium De Groene Dood

Ben jij nieuwsgierig naar ontwikkelingen in duurzame uitvaarttechnieken, zowel in Nederland als over de grens? Wil je meer weten over resomeren, veraarden, het nieuwe LCA-rapport en de rustgevende troost van bosbaden? Op 26 april organiseert de Funeraire Academie het dagsymposium De Groene Dood op Begraafplaats Zuiderhof in Hilversum. Laat je inspireren en praat mee.

Naast informatieve lezingen zijn er in de middag workshops en buitenactiviteiten die jouw perspectief verruimen en je creativiteit prikkelen. Met onder andere lezingen door landschapsarchitect Ada Wille (over funeraire flora en mogelijkheden tot fraaie symboliek) en specialist funerair erfgoed Leon Bok (over historie groen op begraafplaatsen).

Meer informatie over het programma en de mogelijkheid om een ticket aan te schaffen via de website van Museum Tot Zover.


15 mei 2024 - LOB Themadag ‘Omgaan met emoties & agressie op begraafplaatsen’

Het overlijden van een dierbare is een emotionele aangelegenheid. Ongeacht of u werkzaam bent als beheerder, hovenier of op de administratie – met een dienstverband of als vrijwilliger - werken op een begraafplaats betekent dat u rekening moet houden met oplopende emoties van bezoekers. Dat kan een stevig beroep op u doen en vraagt tegelijkertijd inzicht in gedrag en houding bij uzelf én de ander. Hoe gaat u daar professioneel mee om en wat kunt u het beste doen (en laten) in dat soort situaties?

Programma & Trainer
De themadag op 15 mei wordt georganiseerd op begraafpark Heilig Land in Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Het programma bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte en de leiding van de dag is in handen van trainer en coach Jeroen Woesthuis van bureau Act in Move.

Aanmelden
De themadag is bedoeld voor beheerders, teamleiders, beleidsmedewerkers en medewerkers bij het onderhoud of op de administratie (in dienstverband of vrijwillig) van gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. U kunt zich aanmelden via de website van de LOB.

 

 

Geïnteresseerd in een lezing? Laat het ons weten.
Heeft u zelf funerair nieuws voor de agenda? Stuur ons een bericht.

 

Aangepast: 15 april 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf