Skip to main content

Dodenakkers en LOB werken samen aan funerair depot

01 maart 2023

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en stichting Dodenakkers.nl slaan de handen ineen en vragen meer aandacht voor het hergebruik van onderdelen van oudere grafmonumenten. Wanneer grafmonumenten vervallen raken en een gevaar vormen, is er niet altijd een mogelijkheid tot herstel. Het grafmonument moet dan helaas geruimd worden, maar afkomende delen kunnen juist de redding zijn voor andere grafmonumenten elders. Door oudere grafmonumenten te herstellen blijven begraafplaatsen aantrekkelijk voor bezoekers.

Het gaat daarbij niet om complete grafmonumenten, maar vooral om kettingen, hekwerken en losse pijlers, hoekpaaltjes en banden, buizen/stangen, eenvoudige stèles, zerken maar ook om accessoires zoals kransdozen, losse kransen van metaal, keramische of porseleinen beeldjes en ornamenten, bid- of knielbankjes, bloembakken, vazen en grafnummerpaaltjes.

Grafmonument Maastricht hersteld met hulp van het funerair depotGrafmonument Maastricht hersteld met hulp van het funerair depot

Het initiatief is niet nieuw, al sinds 2008 heeft stichting Dodenakkers.nl een Virtueel Depot, waar vooral een vraag naar onderdelen voor grafmonumenten is. Als het materiaal beschikbaar wordt gesteld, zorgen medewerkers van Dodenakkers ervoor dat het materiaal ter plekke komt. Onder meer in Roermond, Maastricht, Rockanje en Almelo kon zo succesvol een aantal historische grafmonumenten in oude luister worden hersteld. De medewerkers van de stichting bespreken vooraf wat er nodig is en wat de alternatieven zijn. Ook wordt getracht de missende onderdelen te zoeken op gelijkwaardige begraafplaatsen. Dit om te voorkomen dat vreemde onderdelen een karakteristiek vertroebelen. Een hekwerk met een katholieke signatuur is bijvoorbeeld niet geschikt op een protestantse begraafplaats. Daar dient wel rekening mee gehouden te worden.

De LOB staat positief tegenover hergebruik en dus ook ten opzichte van een funerair depot. Er is begrip voor beheerders, maar het LOB wil ook graag daarbij helpen. Zo kan de LOB helpen met een voorbeeld van een goed formulier. Meer praktisch stelt de LOB haar Forum op de ledenpagina’s beschikbaar voor vraag en aanbod. In samenwerking met stichting Dodenakkers.nl kan vervolgens gekeken worden hoe partijen met elkaar in contact komen.

Vragen over het funerair depot kunnen gesteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-40412804.

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf