Skip to main content

Jezus aan het kruis

29 augustus 2014

Ik ben Berkay, 11 jaar oud. Met mijn opa bezoek ik vaak begraafplaatsen. In het begin vond ik het best wel eng maar nu niet meer. Ik zie op begraafplaatsen heel veel verassende dingen, zoals dieren, rare bomen en ook heel aparte grafmonumenten.

Van mijn opa leer ik wat de materialen zijn die gebruikt worden voor de grafmonumenten. Het mooiste vind ik gietijzer. Als ik daar op klop hoor je soms het geluid als van een klok!

In Voorschoten zag ik deze Jezus van hout

Maar wat mij het meest is opgevallen is het beeld van Jezus aan het kruis. Op katholieke begraafplaatsen is bijna altijd wel een groot kruis te vinden met daaraan een beeld van Jezus. Elk beeld is anders en op een keer zag ik dat de wond in zijn zij zelfs van plaats verwisseld. Soms links, soms rechts en ook de grootte verschilt steeds. Toen ik beter naar al die beelden van Jezus ging kijken, vielen me nog meer rare dingen op. Zijn haar was elke keer anders, kort, lang en ook de kleur verschilde nogal. Ook de manier waarop Jezus aan het kruis was bevestigd was elke keer anders. Mijn opa heeft mij uitgelegd dat de spijkers niet door de hand gingen, maar door de pols. Toch zag ik veel beelden waarbij de spijkers door de handen gingen. Als dat echt zo was dan zou Jezus in werkelijkheid heel snel van het kruis zijn gevallen. Ook bij zijn voeten waren er nogal verschillen. Soms een steuntje onder de voeten, soms niet. Soms spijkers door beide voeten en soms één door beide voeten. Ik zag er ook wel één waar helemaal niets te zien was bij de voeten.

Dit beeld van Jezus op de RK begraafplaats in 't Zand moeten ze makenSommige beelden van Jezus zagen eruit alsof hij heel mager was of zag hij er dronken uit. Sommige beelden zijn heel groot, andere klein, maar dat kan wel. Vaak staat het kruis met Jezus alleen op de begraafplaats maar soms ook staan er twee figuren naast hem, dat zijn Maria en Johannes. Soms staan er nog wel meer mensen naast, maar wie dat zijn weet ik niet. Maria ziet er soms heel droevig uit maar soms ook niet. Johannes heeft soms een boek bij zich maar ook niet altijd. We zijn al eens beelden tegengekomen van plastic, dat vind ik niet zo mooi.

De mooiste beelden van Jezus zijn vaak van steen. Soms zijn de beelden zo oud en slecht dat ik denk dat het wel geverfd of mooi gemaakt moet worden. Jezus vol met duivenpoep of helemaal onder de groene alg vind ik niet mooi. Maar ik blijf begraafplaatsen bezoeken en kijken naar de beelden van Jezus. Natuurlijk ook naar andere grafmonumenten en daar schrijf ik dan de volgende keer over.

Aangepast: 25 maart 2018

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf