Skip to main content

Verdwenen begraafplaatsen

14 juli 2017

Zoals jullie weten zijn er heel wat begraafplaatsen in Nederland. Weten jullie wel dat er ook weleens begraafplaatsen zijn verdwenen? Zoals de Floraboomgaard in Utrecht. Deze armenbegraafplaats is verdwenen onder het huidige Utrecht Centraal. Dat leerde ik toen ik wat opzocht over het station. Ook vonden bouwvakkers in 2016 hier nog skeletten.

Hier ben ik met mijn opa op zoek naar verdwenen begraafplaatsen in Noord-Brabant.

Er worden vaak botten van mensen gevonden midden in de stad op plekken waar niemand die verwacht, bijvoorbeeld langs spoorwegen, langs velden of bij scholen. Bij mij in de buurt vonden bouwvakkers in 2016 tijdens graafwerkzaamheden een zeer oud skelet. “Waarschijnlijk was de plek van de vondst vroeger een begraafplaats”, staat bij het artikel erover te lezen. Maar als die bouwvakkers nou op een oude kaart hadden gekeken, dan hadden ze geweten dat hier ooit een begraafplaats heeft gelegen. Bij een school in Amsterdam waren ze in februari 2017 aan het graven en toen vonden ze ook veel botresten. Daar lag vroeger de Oosterbegraafplaats. Die school staat dus eigenlijk op een kerkhof wat ik raar vind.

Wat er ook gebeurd is, is dat er over begraafplaatsen heen gebouwen of spoorwegen zijn gemaakt. Daarom raken die ook verdwenen dus daarom hoop ik dat er geen gebouwen of spoorwegen meer worden gebouwd over begraafplaatsen. Eerst moeten ze eventjes in de grond kijken of er geen menselijke resten meer tussen zitten voordat ze gaan bouwen. Het zou niet zo moeten zijn dat je ineens ergens een schedel vindt of dat nou midden in het centrum van een stad is of ergens op een weiland. Dat men heel vroeger dat niet zo deed is wel goed. Want als we die nu vinden dan leren we iets over bijvoorbeeld de Romeinen.

Hier zijn we bij de verdwenen St. Jozefbegraafplaats in Dongen. In 2016 waren ze hier huizen aan het bouwen.Waarom verdwijnen begraafplaatsen eigenlijk? Sommige mensen hebben het niet eens door dat er op die plekken begraafplaatsen waren omdat er bijvoorbeeld heel lang geen grafmonumenten meer zichtbaar zijn. Die mensen denken dan dat ze daar wel kunnen bouwen en daarom verdwijnen ze. Het is in eerste instantie raar dat ze het niet wisten maar daar kunnen wij niks aan doen. Als ze dat allemaal eerst goed overal zouden checken dan verdwijnen er tenminste wat minder begraafplaatsen.

Wat belangrijker is als het gaat om een begraafplaats, een spoorweg of een belangrijk gebouw is een goeie vraag. Met een spoorweg kunnen heel veel mensen vervoerd worden, bij belangrijke gebouwen zoals een school werken allemaal mensen en krijgen kinderen les maar bij een oude begraafplaats liggen maar heel weinig mensen begraven in verhouding dus dan lijkt het alsof een spoorweg of een school veel belangrijker is. Zo gaat men dan een oude begraafplaats voor iets anders gebruiken en zo verdwijnt die dan.

Aangepast: 25 maart 2018

Nieuw op de website


Kollum – Protestants kerkhof

16 maart 2024
~Fryslân

Jacobs, Aletta

07 maart 2024
~Maatschappij

Als bloemen bij het graf - Rolde

07 maart 2024
~Als bloemen bij het graf

Lobith - Katholieke kerkhof

12 februari 2024
~Gelderland