Skip to main content

Dubois, Marie Eugène François Thomas

15 juli 2007

 

* Eijsden 28 januari 1858 – † Haelen, 16 december 1940

 

DuboisDubois, van oorsprong anatoom, hoopte de 'missing link' tussen aap en mens te vinden. In 1887 brak hij zijn loopbaan als lector aan de universiteit af om als officier gezondheid 2de klas dienst te nemen in het Koninklijk Indisch leger. Deze dienstbetrekking was een voorwendsel om goedkoop in Nederlands Indië te komen om zijn grote droom te verwezenlijken. Hij zocht op Java en vond fossielen van o.a. een verstandskies, een schedelkapje en een dijbeen van een rechtop lopend wezen, met een herseninhoud die veel kleiner was dan die van de moderne mens. Dubois had zijn rechtopgaande aapmens gevonden, de Pithecanthropus erectus. Hij zou er wereldberoemd mee worden.


In 1899 werd Dubois de nieuwe conservator van het paleontologisch-mineralogisch kabinet van Teylers Museum. Ook werd hij professor in de kristallografie, mineralogie, geologie en paleontologie te Amsterdam. grafDuboisZijn hoop om ook in Nederland een aapmens te vinden was voor hem een aanleiding om in Tegelen naar fossielen te gaan zoeken. Hij bouwde een grote verzameling van vondsten uit Tegelen op die de basis voor verder detail_grafDuboisonderzoek in de twintigste eeuw zou zijn.

Op latere leeftijd leefde hij als een kluizenaar in zijn kasteel in Limburg. Eugene was een kleurrijk figuur waar veel over geschreven is. In 2007 werd zijn biografie vertaald in het Nederlands.


Dubois graf bevindt zich op de Gemeentelijke begraafplaats in Venlo. 

 

Literatuur

  • Shipman, Pat, The Man Who Found the Missing Link. The Extraordinary Life of Eugène Dubois, London: Weidenfeld & Nicolson, 2001. (Vertaald in 2007 als De ontbrekende schakel).

 

Internet

 

 

Aangepast: 24 december 2020

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf