Skip to main content

Toegang tot de dood - Almen

26 juni 2011

 

Aan de Kapelweg, tussen Almen en Harfsen ligt de uit 1829 daterende gemeentelijke begraafplaats van beide dorpen. Waarschijnlijk is het toegangshek jonger, zeker de aanpassingen die nu het hek sieren. Het toegangshek is opgenomen in een groter geheel die de begraafplaats een uitnodigende entree geeft.

Toegangspoort Almen

Hout, metaal en baksteen zijn de materialen die toegepast zijn, terwijl het beeld gecompleteerd worden door twee fraaie rode beuken.

Het toegangshek staat centraal in de entreepartij en valt op door de wit afgewerkte kolommen waartussen een dubbel spijlenhek is gehangen. Het smeedijzeren hekwerk is vrij eenvoudig uitgevoerd met onderin een rij dubbele spijlen en een naar binnen getoogde afwerking aan de bovenzijde. De wat zwaarder uitgevoerde hekstijlen zijn voorzien van in een punt uitlopende bollen.

De kolommen zijn aan elkaar verbonden met een smalle uit hout opgetrokken pergola. Deze pergola is ook doorgetrokken aan weerszijden van de kolommen en ondersteund door vier palen overbruggen ze de afstand tussen kolommen en dienstgebouwtjes. Tussen de palen is een lager ijzeren hekwerk geplaatst, terwijl direct naast de kolommen een voetgangerstoegang is gecreëerd met een wat hoger opgetrokken hekwerk in dezelfde stijl als het hoofdhek. Het geheel maakt een opvallende indruk, zowel vanaf de weg als vanaf de begraafplaats. De met zorg uitgevoerde entree is weliswaar niet historisch, maar misstaat zeker niet op deze plaats.

Aangepast: 30 april 2018

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten