Skip to main content

Toegang tot de dood - Adorp

18 september 2011

 

De variatie aan toegangshekken is ook in Groningen groot. Van robuuste hekwerken met hoge pijlers en zwaar smeed- en gietijzer naar hedendaagse hekken van aluminium. Alle komen voor. Maar er is ook een ontwikkeling zichtbaar.

Adorp

Die ontwikkeling wordt goed geïllustreerd door het onderhavige hekwerk dat bij de kerk in Adorp (gem. Winsum) in tweevoud voorkomt. Kerk en kerkhof zijn van oorsprong middeleeuws, maar dat is aan de toegangshekken niet meer af te lezen.

De twee toegangen tot het kerkhof zijn voorzien van een niet al te breed modern dubbel hek, hangend aan ronde pijlers. De pijlers worden bekroond door een bolletje. Ze zijn geplaatst op een voetplaat die gemonteerd is op een blok beton. De hekdelen die hier aan hangen lopen naar het midden toe op en zijn voorzien van speerpunten. Binnen het framewerk van vierkante staven zijn zes spijlen geplaatst met onderin een dwarsstaaf ter versteviging en bovenin een meegolvende staaf. Tussen frame en bovenste staaf zijn ringen opgenomen. Het sluitwerk is net als het hek modern, maar de klink vertoont kenmerken van klinken zoals die in de negentiende eeuw veel voorkwamen. In het midden sluit het hek op een betonnen sluitplaat.

Functioneel zo’n hek, maar mooi is anders. Dat ligt niet aan de fabrikant of leverancier. Er is momenteel best wel kwaliteit te verkrijgen waarbij de opvallende klinknagels of de ophanging niet zo in het oog lopen. Ook de keuze voor pijler en vierkante buizen voor het frame maken dit hek geen aanwinst. Bij een dergelijke omgeving zou een hek geplaatst moeten worden dat meer in de context past. Overigens werd het kerkterrein in Adorp in de negentiende eeuw afgesloten door een traditioneel hekwerk met hardstenen posten en een smeedijzeren hekwerk, in de twintigste eeuw gevolgd door een houten hek tussen bakstenen posten. De huidige hekken lijken wel wat op die uit de negentiende eeuw, maar zoals gezegd toch met een geheel eigen uitstraling.

Aangepast: 30 april 2018

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten