Skip to main content

De dood in beeld - Hennaard

16 december 2009

 

steenIn vroegere tijden moesten nabestaanden vaak naar een steenhouwerij om een geschikte steen voor het graf uit te zoeken. De steenhouwer had een breed assortiment waaruit de nabestaanden een keuze kon maken. Dat betekende echter dat de steenhouwer tal van voorbeelden altijd in huis moest hebben. Een kostbare zaak, die bovendien de nodige ruimte in beslag nam. Slimme ondernemers maakten daarom gebruik van foto's waarop hij zijn hele aanbod kon laten zien. Bovendien ontstond daardoor de mogelijkheid om nabestaanden thuis de keuze te laten maken in plaats van bij de steenhouwer. Hierdoor konden ook nabestaanden die verder weg woonden makkelijk een keuze maken. De steenhouwer hoefde enkel te zorgen voor meerdere setjes foto's en gaf die in beheer bij bijvoorbeeld begrafenisverenigingen. Tegenwoordig is dit de gewoonste zaak van de wereld. De uitvaartondernemer heeft alles in een handzame map bij zich, maar in het begin van de vorige eeuw was dit een stuk minder gewoon.

Bovenstaande foto is afkomstig van grafsteenhouwerij Wed. P. Cuperus uit Bolsward. Het gaat om het graf van Elizabeth de Jong en twee van haar kinderen. Ze overleed zelf nog geen week na de geboorte van een doodgeboren kind.
De oplettende kijker ziet dat de achtergrond van foto een doek is en geen natuurlijke omgeving. Aan de rechterkant van de foto is de muur te zien waar het doek aan is bevestigd. Op deze manier kon de steenhouwer de steen laten zien, en bleef de rommelige en stoffige omgeving van de steenhouwerij voor de kijker verborgen.

Het graf van Elizabeth de Jong bestaat overigens nog steeds. Ze ligt begraven op de begraafplaats in Hennaard. Haar man Rimmer Kingma ligt naast haar begraven. Hij overleed in 1958. Zijn graf heeft een identiek grafmonument.

 

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van augustus 2008

Aangepast: 16 juni 2020

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten