Skip to main content

De dood in beeld - Leersum II

16 december 2009

 

Leersum2In november 2007 besteedden we in deze rubriek al eens aandacht aan één van de meest curieuze grafmonumenten van Nederland, nl. het grafmonument voor de familie Nellesteyn in Leersum, beter bekend als de Tombe van Nellesteyn. Meest in het oog springend is de toren, ontworpen door J.D. Zocher jr. In de onderbouw, die in de heuvel is ingegraven, bevindt zich het mausoleum voor de familie.

Wat weinigen weten is dat in de negentiende eeuw een klein huisje is aan de achterzijde werd aangebouwd. De bewoners zorgden voor het onderhoud van het monument en de omgeving en leidden bezoekers rond. Helaas zijn er nauwelijks afbeeldingen bekend van dit bewoonde grafmonument. In 2007 werd een afbeelding getoond waarop het huisje verscholen was achter struiken en een heg. Onlangs kwamen we echter deze afbeelding tegen, waarop duidelijk een huisje in volle glorie te zien is.

Maar wie goed kijkt, ziet dat het huisje geschilderd is. Een vergelijking met het huisje op de andere afbeelding is vrijwel onmogelijk, maar de schoorsteen lijkt er anders uit te zien. Aan de rechterzijde is een geschilderde vrouw te zien. En had de kaart van vorig jaar een poststempel uit 1930, bovenstaande kaart kent een handmatige datering van 'Donderdag, 29 juli 1920'.

Onduidelijk is in ieder geval waarom het huisje geschilderd is. Misschien was het ten tijde van de foto in dusdanig slechte staat, dat de maker voor de verkoop van de foto als prentbriefkaart het huisje maar overschilderde, want een bouwval verkocht natuurlijk niet. Wie weet? Op het dak van de toren, die als uitkijktoren fungeerde, is overigens nog een stellage te zien. De functie daarvan is onduidelijk. Wellicht werd deze gebruikt bij werkzaamheden aan de toren. Het typische is dat deze stellage niet weggemoffeld is met verf...

 

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van december 2008

Aangepast: 16 juni 2020