Skip to main content

De dood in beeld - Margraten I

16 december 2009

 

margratenMeestal worden begraafplaatsen groter en niet kleiner. De toename van de bevolking heeft in de loop der jaren er voor gezorgd dat veel begraafplaatsen zijn uitgebreid. Toch komt het in uitzonderlijke gevallen ook voor dat een begraafplaats kleiner wordt. Dit wordt duidelijk met onderstaande prentbriefkaart van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. De kaart heeft een poststempel van september 1947.

De begraafplaats op deze luchtfoto heeft nog duidelijk de kenmerken van een tijdelijke oorlogsbegraafplaats. Rechtsonder een aantal houten gebouwen, waaronder het lijkenhuis, het kantoor en de garage. Rechts in het midden is nog half de witte kapel te zien. Aan de overzijde staan, wat lijkt op, twee caravans. Later zouden hier het ontvangstgebouw en de toren gebouwd worden. Ook zijn linksboven heel duidelijk zichtbaar de twaalf grafvelden te zien met meer dan 3.000 Duitse slachtoffers van de strijd. Aanvankelijk werden Duitsers die het leven verloren tijdens de Amerikaanse opmars op Duits grondgebied ook hier in Margraten begraven. Zij zouden later worden overgebracht naar Ysselsteyn.

Na de opheffing van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaatsen in Son en Molenhoek rustten in Margraten 18.970 geallieerde doden. Daarvan waren er 17.738 Amerikaan. Op 1 december 1948 begonnen de definitieve begravingen en uiteindelijk werden meer dan 10.000 Amerikaanse doden gerepatrieerd naar de Verenigde Staten op verzoek van de naaste familie. De begraafplaats zou in 1960 in haar huidige vorm worden ingezegend.

 

Lees ook: Margraten - American Military Cemetery

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van mei 2008

 

Aangepast: 01 mei 2023

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten