Skip to main content

De dood in Beeld - Bergen op Zoom

21 augustus 2011

 

Bergen op Zoom - Canadian War CemeteryIn Noord-Brabant liggen een negental oorlogsbegraafplaatsen, bijna een derde van het totaal in Nederland. Verschillende begraafplaatsen liggen in de buurt van Arnhem of langs de aanvoerlijnen vanuit zuiden daar naar toe. Dat heeft alles te maken met de Slag om Arnhem in 1944. Op verschillende begraafplaatsen aan de grens en in Limburg liggen de soldaten begraven die sneuvelden in nazi-Duitsland. Zij kregen een laatste rustplaats in Nederland. Maar ook aan de andere kant van Nederland zijn oorlogsbegraafplaatsen te vinden.

Bijvoorbeeld in Bergen op Zoom, daar liggen twee oorlogsbegraafplaatsen naast elkaar, slechts gescheiden door een smal bosperceel. Aan de ene kant ligt het Britse Ereveld. En aan de andere kant ligt het Canadese Ereveld, één van de drie Canadese erevelden in Nederland. Op beide begraafplaatsen liggen voornamelijk soldaten die het leven verloren tijdens de bevrijding van Antwerpen en de strijd om de riviermond van de Schelde. De meeste Canadese soldaten dienden in de 2nd Canadian Infantry Division, met ondersteuning van de 4th Canadian Armoured Division.

De prentbriefkaart toont de Canadese begraafplaats niet lang na de oorlog. Aan de rechterzijde zijn duidelijk een aantal verse graven te zien, als mede een aantal lege plekken. Tegenwoordig rusten er meer dan 1100 doden, waaronder 968 Canadezen, op dit ereveld.

Het houten gebouwtje is intussen vervangen door een tweetal kleine open paviljoen gebouwen met daartussen een altaar met de tekst 'Their Name Liveth For Evermore'.

 

Aangepast: 17 juni 2020

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf