De dood in beeld

De dood in beeld - Crematorium Westerveld, Velsen II

 

'De hal in het crematorium'In Noord-Hollandse Velsen staat het eerste crematorium van Nederland. Het stamt uit 1913. Bijna 100 jaar later spreekt het imposante gebouw met zijn urnengalerijen nog steeds tot de verbeelding. Al in 1874 was 'De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland' - later de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie - opgericht, maar pas in 1914 vond de eerste crematie plaats in Nederland. Anno 2011 laat meer dan de helft van de Nederlanders zich cremeren en telt Nederland ruim 50 crematoria. Van een taboe op cremeren is dan ook geen enkele sprake meer. Hoe anders was dat in de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Het was vooral vanuit de christelijke en meer traditionele zuilen dat er grote bezwaren waren, het verbranden van het dode lichaam zou immers de letterlijke wederopstanding in de weg staan.

In de landen om ons heen werden al in de 19e eeuw de eerste crematoria gebouwd en sommige Nederlanders lieten zich na hun dood dan ook in het buitenland cremeren. De bekendste Nederlander die dat deed is ongetwijfeld de schrijver Multatuli die zich in 1887 in het Duitse Gotha liet cremeren.

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam een grote lobby opgang die zich inzette voor de mogelijkheid tot crematie in Nederland, maar het zou nog lang duren voordat het gemeengoed zou worden. Toen in 1913 de bouw van het crematorium was voltooid, verstomde de lobby echter niet. Zo verschenen er prentbriefkaarten ter promotie van het cremeren. Eerder in deze reeks lieten we al eens een afbeelding zien van één van de ovens in het crematorium. Zou een crematorium dergelijke prentbriefkaarten anno 2011 verspreiden onder het publiek, dan zou menigeen zijn wenkbrauwen fronsen. Maar het toont aan dat indertijd alles werd aangegrepen om te laten zien dat een crematie heel zakelijk werd voltrokken in een verzorgde en waardige omgeving. Bovenstaande prentbriefkaart laat  zien dat men afscheid kon nemen van de dierbare overledene in een stijlvolle omgeving.

Van crematorium Westerveld verschenen in de beginjaren meerdere reeksen met prentbriefkaarten. Deze poststukken hebben bijgedragen aan de acceptatie van crematie in Nederland. En daarmee is het een schoolvoorbeeld voor moderne marketeers.

 

 

 


© 2022 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.