Skip to main content

De dood in beeld - Tilburg (II)

16 juni 2018

 

Tegenwoordig verschijnen er nauwelijks nog afbeeldingen van begraafplaatsen op prentbriefkaarten, hooguit van een historische begraafplaats. Nu zijn prentbriefkaarten tegenwoordig ook niet zo populair meer, vooral nog in vakantieperiodes of aan het einde van het jaar. Begin vorige eeuw was dat wel anders. Prentbriefkaarten waren enorm populair en met brieven het belangrijkste middel om vrienden of familie een bericht te sturen. In bijna elke plaats was er wel een uitgever van kaarten en het aanbod was dan ook groot, van fantasiekaarten tot topografische onderwerpen, waaronder begraafplaatsen. Van sommige begraafplaatsen verschenen in de loop der jaren wel tientallen kaarten! Begraafplaats 't Heike in Tilburg is zo'n begraafplaats.

't Heike, Tilburg't Heike, Tilburg

Bovenstaande kaart is op 23 februari 1906 verstuurd vanuit Tilburg naar Bemmel, bij Nijmegen. Begraafplaats 't Heike is ook anno 2018 een fotogenieke begraafplaats. En dat komt niet alleen door de bijzondere beeldengalerij van heiligen die aan weerszijden van de toegangspoort te vinden is. De begraafplaats telt in totaal 32 rijksmonumenten, waaronder naast de gietijzeren heiligenbeelden ook de calvarieberg uit 1865 en een drietal grafkapellen.

Het ijzeren hekwerk aan de voorzijde van de begraafplaats aan de Bredaseweg stamt uit 1887. Tegelijk werden aan weerszijden van de poort twee apocalyptische engelen geplaatst. De heiligenbeelden volgden in de jaren daarop en werden vooral gefinancierd door bemiddelde parochianen. Aanvankelijk was het een algemene begraafplaats, genaamd In den Schijff, in gebruik genomen in 1813 en gelegen buiten de bebouwde kom van Tilburg. De oorspronkelijke ingang bevond zich waarschijnlijk aan de kant van de Lange Schijfstraat. In 1830 werd de begraafplaats voor het grootste deel verkocht aan parochie 't Heike, waarmee de begraafplaats een nieuwe naam kreeg en een duidelijke katholieke signatuur. Tegenwoordig wordt de dodenakker ook wel begraafplaats Binnenstad genoemd, naar de gelijknamige parochie die is ontstaan uit de parochies 't Heike, Noordhoek en Sint Anna. 

 

Aangepast: 18 maart 2023

Nieuw op de website


Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf

Bedum – Kerkhof van Westerdijkshorn

05 april 2024
~Groningen