De dood in beeld

De dood in beeld - Groningen, Zuiderkerkhof

 

Het grafmonument voor de familie Scholten is beeldbepalend voor de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Het is dan ook één van de grootste grafmonumenten in Nederland. Weliswaar niet zo groot als de toren bovenop het graf van de familie Nellestein in de bossen van Leersum, maar op begraafplaatsen in Nederland is het Scholtenmonument misschien wel ongeëvenaard. Als het aan Willem Albert Scholten had gelegen was het grafmonument nog veel monumentaler van formaat geweest. Nu beslaat het slechts 27 grafplaatsen, waar Scholten er eerder 45 in gedachte had...

Groningen, Zuiderkerkhof (Collectie René ten Dam)Op deze prentbriefkaart met poststempel van 1903 van de Zuiderbegraafplaats, hier Zuiderkerkhof geheten, is het Scholtenmonument ook duidelijk zichtbaar. Wat verder opvalt is het ietwat rommelige uiterlijk van de begraafplaats. Het gras is niet strak gemaaid als hedentendage, maar lijkt weelderig rond de grafmonumenten te woekeren.

Een hedendaagse blik op de begraafplaats leert overigens dat, op het gras na, het beeld van de begraafplaats ruim 100 jaar later, niet eens zo heel van anders lijkt. Wil men de geschiedenis van Groningen leren kennen, dan biedt de Zuiderbegraafplaats een fraai funerair overzicht.

 

Meer informatie over W.A. Scholten en het grafmonument hier.


© 2023 Stichting Dodenakkers.nl | Alle rechten voorbehouden.Website ontwikkeld door Webcase.