Skip to main content

De funeraire plek van... Astrid Oranje

13 maart 2022

 

Sinds 1984 ben ik werkzaam voor de Stichting R.K. Begraafplaatsen te ’s-Gravenhage. Aanvankelijk als administratief medewerker, daarna deel uitmakend van het directieteam en sinds 2019 ben ik de trotse directeur, met onder mijn hoede de St. Petrus Banden begraafplaats (1830) en de St Barbara begraafplaats (1920).

Diep in mijn hart zit de monumentale St. Petrus Banden, de plek waar ik ook mijn ouders heb begraven. De begraafplaats ligt in de statige Archipelbuurt tegen Scheveningen aan.

Naast de begraafplaats is een schitterend gelegen huis met een prachtige grote tuin in het bezit van de begraafplaats. Ik heb de eer daar sinds 2015 te mogen wonen. Dicht bij mijn overledenen, dicht bij mijn favoriete plek die als een rode draad door mijn leven verweven is.

Het centraal gelegen bouwwerk op de St. Petrus is de prachtige neoclassicistische kapel uit 1838. Er hebben net zes weken lang steigers in gestaan om de binnenkant van de koepel te restaureren. Vijfentwintig rozetten en een groot stuk glas in lood, dat tijdens de storm was losgeraakt, zijn gerepareerd. Het is een lieflijk plaatje geworden.

Kapel (foto Astrid Oranje)

Aan de zuidkant van de begraafplaats staat de neoromaanse arcade, die aan de buitenzijde aandoet als een burgwal, nog steeds fier overeind. Dit jaar zal deze gedeeltelijk worden gerestaureerd. Vanwege ouderdom is de arcade toch een tikkeltje aan het verzakken.

Zowel de kapel als de arcade en beide entreegebouwtjes naast de poort zijn sinds 1976 van rijkswege beschermd.

Ik zou echter geen goede directeur zijn als ik mijn tweede favoriete plek niet ook aandacht zou geven… De ruim honderd jaar oude St. Barbara begraafplaats, bekend om zijn weelderige zigeunergraven en mausolea, is een lust voor het oog. Dit jaar zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van een kleinschalig crematorium met een gemoedelijk katholiek karakter, waardoor het nog mooier zal worden.

Beide begraafplaatsen zijn oases van rust. Een plek waar iedereen, en alle gezindten, welkom zijn voor een moment van troost en bezinning.

Op beide mooie begraafplaatsen zijn wandelroutes kosteloos verkrijgbaar. Deze zijn aan te vragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Aangepast: 13 maart 2022