Skip to main content

De funeraire plek van ... Mirjam Wiersma-Van Tooren


 

Mijn funeraire plek, ligt te midden van de Zuidas in Amsterdam-Zuid, R.K. Begraafplaats Buitenveldert sinds 1835 een begraafplaats.

Als kind kom ik al op deze begraafplaats want mijn opa en oma zijn hier begraven en ook andere familieleden vonden hier in de afgelopen jaren hun laatste rustplaats. Maar toen nog niet wetend dat ik er ooit zou gaan werken. 21 jaar was ik toen het kerkbestuur tegen me zei: ze zoeken iemand op de begraafplaats. Ja, dus? Ik ga toch niet op een begraafplaats werken als hovenier? Dat is nu bijna 30 jaar geleden en ik werk er nog steeds. Van hovenier en grafdelver naar coördinator vrijwilligers en coördinator rouwcentrum en koster/voorloper ben ik nu ook uitvaartleidster voor de begraafplaats. Een zeer afwisselende baan wat ik met heel veel plezier doe.

Pastorie met kerk, BuitenveldertPastorie met kerk, Buitenveldert

Maar kan ik een funeraire plek aanwijzen op onze begraafplaats? Dat kan ik niet specifiek. Wij hebben als oude begraafplaats zo veel mooie monumenten, met duidelijk katholieke symboliek en beelden. Ik denk dat wij eigenlijk gewoon een mooie beeldentuin zijn. En de nieuwe monumenten, daar zitten ook kunstwerken tussen. En dan is onze natuur op de begraafplaats ook heel mooi. Het is letterlijk een groene oase op de Zuidas van Amsterdam. Omsloten door de steeds hogere kantoren en appartementencomplexen maakt het dat wij als begraafplaats ook wel gezien worden als het Parijse “Montparnasse’” van Amsterdam.

De begraafplaats wordt omringd door 118 Metasequoia’s en op de begraafplaats zelf staan grote oude beuken, eiken en ceders. Bovendien is er maar liefst 25 km haag als scheiding tussen paden en graven. Ook zijn hier verschillende planten, grassen en kruidachtige gewassen te vinden.

De talloze vogels (ook ganzen), vleermuizen, konijnen, muizen, insecten, bijen en een heuse begraafplaatskat maken mijn funeraire plek alleen nog maar mooier.

Als je in Amsterdam bent en je wilt wat katholieke geschiedenis in je opnemen, genieten van de groene oase, het werkelijk zien hoe mooi mijn funeraire plek is? Kom langs, dat is vele malen beter dan om het op papier of je scherm te lezen. Je moet het beleven.

 

Aangepast: 26 juli 2023

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten