Skip to main content

Recensie ‘Hier rust… - Beschrijving van de Algemene Begraafplaats in Woudenberg’

02 februari 2015

Hier rustEind 2014 verscheen: ‘Hier rust… - Beschrijving van de Algemene Begraafplaats in Woudenberg’ door Wim Schipper. Het is niet de eerste publicatie van Schipper, al eerder schreef hij ‘Ferme jongens, stoere knapen’ over zeehelden in straatnamen en het funerair interessante ‘Bakens op de Utrechtse Heuvelrug’. De laatste titel bevat uitgebreide informatie over grafheuvels en uiteraard de fameuze graftombe van Nellesteijn. Beide uitgaven zijn door Schipper geschreven met een vlotte pen, zo ook het informatieve ‘Hier rust…’.

Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg. In die zin past deze uitgave in een rijke traditie van uitvaartondernemers die ter gelegenheid van een jubileum een uitgave laten verschijnen over uitvaarttradities of een lokale begraafplaats.

Het boek is opgedeeld in twee delen, waarbij in het eerste deel een vogelvlucht wordt gemaakt door ontwikkelingen en tradities door de eeuwen heen. Daarbij probeert Schipper telkens de verbinding te leggen met de lokale geschiedenis in Woudenberg. Hierdoor worden begrippen en termen duidelijk in een begrijpelijk kader geplaatst voor diegenen die niet zoveel kennis hebben van funeraire geschiedenis. Schipper doet dat helder, behandelt in korte tijd veel onderwerpen en heeft soms ook nog oog voor details. Zo is zijn uitleg over steensoorten heel informatief.

Het tweede deel van het boek is gewijd aan een aantal bijzondere graven op de Algemene Begraafplaats van Woudenberg. Daarbij gaat het ofwel om de rol die de desbetreffende familie of persoon heeft gespeeld in het lokale maatschappelijk leven of om een bijzonder grafmonument.
Een echt overzicht van de begraafplaats ontbreekt echter en is een klein gemis. Toch is het boek zeker een geslaagde poging om de rol van de begraafplaats en begraven in het algemeen in de geschiedenis van Woudenberg weer te geven. ‘Hier rust…’ is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in lokale gebruiken, maar is een absolute aanrader voor mensen uit de streek.

Het boekje is te verkregen via onderstaand adres:

Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg
't Schilt 14
3931 VH Woudenberg

tel: 033-2858234
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verkoopprijs: 10 euro exclusief verzendkosten (3,85 euro)

Aangepast: 02 februari 2015

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf