Skip to main content

Recensie ‘Het Groot Gedenkboek’

04 augustus 2016

{seog:disable}

Het Groot GedenkboekHet Groot Gedenkboek is ook daadwerkelijk een groot boek en zwaar bovendien. Het boek met de ondertitel ‘de zoektocht door het rituele landschap, gedenktekens, toen, nu, straks’ weegt ruim 2 kilo en telt 400 pagina’s. Het formaat nodigt de lezer uit om er echt even de tijd voor te nemen, al is het door de opzet van het boek makkelijk om te bladeren en naar eigen inzicht een stukje te lezen. Misschien om daarna onder het strijken van de was nog even verder in gedachten af te dwalen om vervolgens een volgende bijdrage in het boek te lezen. Het boek is werkelijk goed voor uren en uren leesplezier.

Centrale vraag in Het Groot Gedenkboek is ‘hoe herdenken wij’. Die vraag wordt beantwoord in een aaneenschakeling van artikelen, interviews, reisverslagen, columns en poëzie. De makers omschrijven het zelf misschien nog wel het beste als een ‘caleidoscopische zoektocht zonder pasklare antwoorden’. Als lezer wordt je meegenomen in die zoektocht, in woord en in beeld. Daarbij wordt je soms geraakt zoals door de ontroerde afscheidsbrief voor baby Kick en een volgend moment leuk verrast met het ontwerp voor een grafschip in de Rotterdamse haven. Of door een pagina over de (chemische) elementsamenstelling van het menselijk lichaam dat volgt op een artikel over begraafplaatsen in een historische context (door Ada Wille en Leon Bok). En laat de term ‘ritueel landschap’ je niet op het verkeerde been zetten. Hoewel een deel van de zeskoppige redactionele expertgroep zijn of haar sporen heeft verdiend in verschillende facetten van de landschapsarchitectuur, gaat het boek veel verder dan dat. Mede ook door een keur aan gastauteurs dat bereid is gevonden een bijdrage te leveren. Wel jammer is dat de naam van onze medewerker Leon Bok niet in het auteurslijstje genoemd wordt.

Het boek is een fraaie verzameling van allerlei facetten van overlijden, rouwen, herdenken en bezinnen. Het is knap dat de samenstellers een boek hebben gemaakt dat geen moment verveelt. En voor degene die wat behoefte heeft aan structuur tijdens het lezen: naast een inhoudsopgave op pagina heeft het boek ook een inhoudsopgave op onderwerp, van rouwen tot monumenten en van geschiedenis tot digitaal doodgaan. Het Groot Gedenkboek nodigt uit tot verder lezen. Niet alleen in het boek zelf, maar ook daarbuiten. De ‘leesboekenlijst’ achter in het boek geeft daartoe een eerste aanzet.

De opmaak van het boek kenmerkt zich door een kleurrijke ontwerp met daarbij vaak schitterende foto’s, niet zelden paginagroot. Het Grote Gedenkboek laat je dan ook genieten van wat is geweest, wat is en wat nog gaat komen. Het is geen sobere verzameling van ellenlange verhandelingen over hoe wij gedenken, maar bijna een soort van museale collectie van ervaringen en opvattingen over herdenken. Leuk als koffietafelboek, maar vooral leuk om te lezen. Onderga het boek en laat je verrassen. (2016)

Titel: Het Groot Gedenkboek 
Tekst: Gerritjan Deunk, Yvonne Lub, Eward Timmerman, Jutta Hinterleitner, Ada Wille, William Arfman
Aantal pagina's: 400 (Hardcover)
ISBN: 9 789462 261709
Prijs: € 39,95

Bestel 'Het Groot Gedenkboek' via Bol.com:

 

Aangepast: 11 september 2016

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten