Skip to main content

Recensie 'Wandelen over Zorgvlied'

29 november 2010

 

Wandelen over Zorgvlied. Menigeen heeft al wel eens op een zonnige dag rondgelopen op één van de bekendste begraafplaatsen van Amsterdam (of eigenlijk Amstelveen). Veelal de lijst met beroemde doden die hun laatste rustplaats op Zorgvlied vonden in de hand. Enkele jaren geleden verscheen al ‘Uitgespeeld – Een theater-rondwandeling op Zorgvlied’. De begraafplaats heeft echter meer te bieden dan alleen een ‘theater-rondwandeling’ moeten Marcel Bergen en Irma Clement gedacht hebben.

De auteurs leiden in ‘Wandelen over Zorgvlied’ de bezoeker langs een deel van het 60 km lange padenstelsel met z’n ruim 17.000 graven.

Wandelen over ZorgvliedHet boek heeft alle voor- en nadelen van een wandelgids. Het boek is echter bij uitstek geschikt om mee te nemen op een ‘dagje Zorgvlied’. Men kan er voor kiezen de wandeling van ruim vier uur te nemen die de auteurs voor de lezer hebben uitgezet. Of men kan er voor kiezen om geheel zelfstandig, maar wel met de gids in de hand, de graven van beroemde, maar soms ook vergeten doden te bezoeken. Voor beide opties ontbeert het boek alleen een aantal gedetailleerde (deel-)plattegronden. Voorin bevindt zich wel een overzichtskaart waarop de wandeling is uitgezet, maar wie al eens heeft rondgelopen op Zorgvlied weet dat dit onvoldoende is. Zeker op de oudere delen van de begraafplaats, met al zijn kromme paden is een deelplattegrond wenselijk. Een klein gemis, maar het mag de funeraire pret niet drukken. Er is namelijk veel te zien op Zorgvlied en de wandelgids is daarbij een prima handleiding.

Het boek biedt naast de honderden korte beschrijvingen bij de graven zelfs enkele historische nieuwtjes. Weinigen zullen bijvoorbeeld geweten hebben dat vroeger het mausoleum van Carré uit slechts een enkele verdieping bestond en dat pas na de dood van Carré zelf in 1911 het bovenste deel van deze graftombe is gebouwd. Een onbekende foto uit de archieven van Zorgvlied toont het oorspronkelijke monument. Een funeraire scoop!

Het boek is fraai verzorgd en rijkelijk geïllustreerd met (kleuren)foto’s en heeft bovendien een handzaam formaat. Naast een register op naam bevat het boek ook een register op grafnummer. Hiermee kan de bezoeker in een oogopslag zien of in de nabijheid beroemde graven te zien zijn, dus ook als deze niet in de wandeling zijn opgenomen. Heel handig.

Nog geen maand na de verschijning beleeft het boek al een tweede druk. De recente begrafenis van Harry Mulisch op Zorgvlied zal daar zeker aan hebben bijgedragen. In de tweede druk zijn korte biografieën van Lex van Delden, Antonie Kamerling en Harry Mulisch opgenomen. In het hoofdstuk 'Enkele opmerkelijke uitvaarten' is bovendien de begrafenis van Mulisch toegevoegd.
En met beschrijvingen over het Lalibellum en het Crematorion loopt ‘Wandelen over Zorgvlied’ zelfs op de actualiteit vooruit.

 

Titel: Wandelen over Zorgvlied
Auteurs: Marcel Bergen en Irma Clement.
Aantal pagina's: 200
Uitgever: Klapwijk & Keijsers Uitgevers Amersfoort.
ISBN: 978-94-9021-707-5
Prijs: € 22,50

 

 

Aangepast: 20 januari 2016

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf