Skip to main content

Canon van het Nederlands funeraire erfgoed

07 november 2018

PERSBERICHT 7-11-2018

Stichting Dodenakkers.nl presenteert: Canon van het Nederlands funeraire erfgoed

 

Recentelijk roerde de Tweede Kamer zich over de in 2006 opgestelde canon van Nederland. De canon zou aangepast moeten worden, terwijl anderen pleiten voor het verleggen van accenten. Stichting Dodenakkers.nl is van mening dat het tijd is voor een funeraire canon van Nederland, een canon die betrekking heeft op belangrijke momenten en monumenten die een rol spelen in onze beleving van de dood.

Een funeraire canon laat ons stil staan bij het bijzondere funeraire erfgoed dat we in Nederland hebben. Maar ook omdat zo'n canon heel informatief kan zijn voor iedereen die bezig is met funerair erfgoed, zowel professioneel als op het vlak van vrijwilligerswerk. Hoe onze begraafplaatsen en kerken er uitzien en gebruikt worden, is een gevolg van verschillende gebeurtenissen die zich de afgelopen honderden jaren hebben voltrokken. Of het nu gaat om de invoering van wetten of het ontstaan van een gebruik. Bepaalde gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis hebben een grote invloed gehad op de wijze waarop we vandaag nog met onze doden omgaan. En geschiedenis is er om van te leren ten slotte.

Canon

In plaats van een commissie van experts een overzicht te laten samenstellen, nodigt stichting Dodenakkers.nl de lezers van zijn nieuwsbrief en andere belangstellenden uit om samen een funeraire canon op te stellen. Maandelijks zal een tijdsperiode vastgesteld worden. In elke nieuwsbrief van stichting Dodenakkers.nl wordt stilgestaan bij één of meerdere onderwerpen en worden lezers uitgenodigd een bijdrage te leveren. In de daaropvolgende nieuwsbrief worden één of meerdere nieuwe vensters gepresenteerd. U kunt de vorming van de funeraire canon bovendien online volgen. Zo moet er over een jaar een volwaardige funeraire canon zijn ontstaan. Voor meer informatie abonneert u zich op de nieuwsbrief van stichting Dodenakkers.nl via www.dodenakkers.nl.

De canon van het Nederlands funeraire erfgoed is te vinden op: https://www.entoen.nu/nl/page/54031

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Noot voor de redactie:
Meer informatie verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-40412804 of 06-10816145.

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf