Skip to main content

Persbericht Facing Freedom

23 april 2019

Persbericht Facing Freedom 23-04-2019

Een gezicht bij het verhaal

 

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we de bevrijding van Brabant. Een bevrijding van de terreur en een nieuw begin voor velen, maar voor anderen het tragische einde van hun leven. De tentoonstelling Facing Freedom staat van september 2019 tot mei 2020 stil bij het lot van aantal bevrijders, burgers en bezetters.

Centraal staat het verhaal van de Britse oversten Silvertop, de bevrijder van Antwerpen, en Orr. Zij kwamen op 25 september 1944 om het leven. Silvertop ligt begraven op het kerkhof in het centrum van Sint Anthonis. Orr werd begraven op de Britse Overloon War Cemetery.

{seog:disable}Nabij deze locaties in Sint Anthonis en Overloon wordt vanaf september op panelen de bevrijding van Brabant verteld aan de hand van zes verhalen van slachtoffers. Hun geschiedenis wordt voorafgegaan door een introductie met een tijdlijn van de bevrijding van Brabant in 1944 en wordt afgesloten met een epiloog die het verloop van de strijd ná de bevrijding van Brabant tot aan mei 1945 vertelt. De verhalen worden in het Nederlands, Duits en Engels getoond.

Facing Freedom is een initiatief van Stichting Dodenakkers.nl. Deze stichting zet zich in voor funerair erfgoed in Nederland en daar historisch aan verbonden gebieden. Het project komt tot stand in samenwerking met de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis, en met Bureau Funeralia dat met Oorlogsmuseum Overloon de inhoud van de tentoonstelling verzorgt. Facing Freedom is een onderdeel van Brabant Remembers en wordt gerealiseerd worden met steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020.

Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

 

Voor meer informatie:
René ten Dam
Projectleider Facing Freedom
06-40412804

Logos Facing Freedom Dodenakkers

 

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf