Skip to main content

Funeraire Dag op Ameland

06 februari 2022

Stichting De Ouwe Pôlle organiseert een funeraire dag op zaterdag 19 maart 2022. Op deze dag staat het erfgoed op de Amelander begraafplaatsen centraal. Er worden op vier Amelander begraafplaatsen rondleidingen gegeven en workshops aangeboden voor het behoud van de grafstenen. Hoe onderhoud je het beste een grafsteen? Hoe ziet de toekomst van de Amelander grafstenen eruit? Hoe zou je oude grafstenen kunnen hergebruiken? Op dergelijke vragen krijgt u antwoord van funerair deskundige Leon Bok van stichting Dodenakkers.nl. Verder bekijken we een aantal bijzondere grafmonumenten en leert u de symboliek achter de grafstenen kennen. 

Programma

Aftrap

De funeraire dag start om 10.00 uur op de begraafplaats in Hollum. Na een korte inleiding door de voorzitter Meinte Bonthuis zal het programma en de verschillende werkzaamheden worden toegelicht. Tevens zijn er de (laatste) exemplaren van het boek ‘Begraven op Ameland’ verkrijgbaar. 

Rondleidingen en korte workshops op de begraafplaatsen

Op alle begraafplaatsen wordt een rondleiding en korte workshop gegeven. Tijdens de rondleiding leert u bijzondere grafmonumenten kennen. Wat zijn de verhalen achter de grafmonumenten? Welke bijzondere symbolen zijn er op het grafmonument te zien? En hoe kunnen de monumenten het beste behouden blijven? Hierna volgt een korte workshop van funerair-deskundige Leon Bok. Hij demonstreert hoe u het beste een grafsteen kunt onderhouden. Daarbij wordt hij ondersteund door Marc de Groot van De Groot Vuursteen. De Groot zal demonsteren hoe een steen gezwart wordt en welke werkzaamheden aan een steen het meeste resultaat opleveren met het oog op behoud. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen. 

Aanvang rondleiding en workshop per begraafplaats

-       Gemeentelijke begraafplaats Hollum:          10.30 uur

-       Gemeentelijke begraafplaats Ballum:           13.30 uur

-       Gemeentelijke begraafplaats Nes:                15.00 uur

-       Katholieke begraafplaats Nes:                      16.00 uur

Aanmelden 

Gedurende de hele dag zullen de dan geldende corona-maatregelen in acht worden genomen. Om de dag zo goed mogelijk te organiseren, vragen wij u vooraf aan te melden. Dit kunt u doen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., via het formulier op de website van Amelander Historie of telefonisch via 0519-542737 (Amelander musea). Geef hierbij aan op welke begraafplaats(en) u zult zijn. Vanzelfsprekend zijn er aan de deelname van deze dag geen kosten verbonden. 

Met de organisatie van de Funeraire Dag vragen we als stichting aandacht voor het behoud van de grafstenen op de Amelander begraafplaatsen. Sinds 2020 is er een groep vrijwilligers actief op de begraafplaats van Hollum die grafmonumenten onderhouden. We hopen dat er meer vrijwilligers zich zullen opgeven voor het onderhouden van de grafstenen en dit op de andere begraafplaatsen navolging zal vinden. 

De Funeraire Dag wordt mede mogelijk gemaakt door stichting De Ouwe Pôlle, stichting Amelander Musea, Gemeente Ameland, Streekwurk én stichting Dodenakkers.nl (ook aanwezig op deze dag).

 

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf