Skip to main content

In Memoriam Pim de Bie

03 september 2021

Op 30 mei jl. is Pim de Bie op 86-jarige leeftijd overleden, een medewerker van de website van het eerste uur. Al snel nadat ‘Dood in Nederland’, zoals de website Dodenakkers toen nog heette, in 2001 was gestart, raakte Pim betrokken. We hadden veel contact en maakten regelmatig een afspraak om in Noord-Holland of Utrecht een begraafplaats te bezoeken. Pim schreef met name korte biografieën van kunstenaars, schrijvers, maar bijvoorbeeld ook van Nobelprijswinnaars Pieter Zeeman en Hendrik Lorentz. In een tijd dat online verder nauwelijks informatie te vinden was over ‘beroemde graven’ wist de website mede door de bijdragen van Pim een breed publiek aan te spreken en tegelijkertijd deze bijzondere graven onder de aandacht te brengen.
{seog:disable}
Er is echter één artikel van Pim dat er bovenuit springt, zowel inhoudelijk als qua belangstelling van lezers, namelijk ‘De tragische reis van dertien Haarlems bleekneusjes in 1945’. Het artikel is een gedetailleerd verslag van een transport van kinderen die de Hongerwinter ontvluchtten, maar bij een beschieting van de bus waarin ze zaten om het leven kwamen. Begin deze eeuw een geheel vergeten gebeurtenis die Pim persoonlijk raakte. Hij had namelijk enkele van de kinderen die bij het transport waren omgekomen of gewond waren geraakt gekend. Voor zijn onderzoek sprak Pim met betrokkenen en nabestaanden. Hoewel het artikel uit 2005 stamt, spreekt het nog steeds veel mensen aan. Het artikel inspireerde ook anderen, waaronder een kunstenaar en er werd aan de hand van het artikel een tentoonstelling ingericht. Door Pim kwam deze vergeten tragedie weer onder de aandacht.
 
Toen de gezondheid van Pim een aantal jaren geleden achteruit ging, was hij tot zijn verdriet ook steeds minder in staat om begraafplaatsen te bezoeken en om artikelen te schrijven. Zijn artikelen blijven na al die jaren echter nog steeds een waardevol onderdeel van onze website.
 
Op 4 juni is Pim op eigen verzoek begraven waarbij alleen zijn meest dierbaren aanwezig waren.

 
René ten Dam
namens Stichting Dodenakkers.nl

Link naar De tragische reis van dertien Haarlemse bleekneusjes in 1945.

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf