Skip to main content

Restauratie Woerden afgerond

09 september 2022

Op donderdagochtend 8 september opende wethouder Ad de Regt – wethouder monumenten en archeologie – de tentoonstellingsruimten in het poortgebouw van de oude algemene begraafplaats aan de Hogewal in Woerden. Met de opening is de restauratie van de begraafplaats uit 1829 afgerond. De dodenakker ligt op een bolwerk van de oude vestingstad.

 
Het poortgebouw stamt uit 1830 en is in 1875 ingrijpend verbouwd. In 2007 raakte het ernstig beschadigd door een storm, waarna het in 2009 werd gerestaureerd. Afgelopen jaar zijn ook de begraafplaats en de grafstenen met veel zorg opgeknapt. Zo werd onder andere het knekelgraf hersteld en voorzien van een passend dekplaat. Ook werden verschillende grafmonumenten hersteld. De restauratie van de begraafplaats is terughoudend gedaan met oog voor de geschiedenis van deze plek.
Wethouder Ad van RegtWethouder Ad van RegtIn de ruimtes aan weerszijden van de toegangspoort is een permanente tentoonstelling ingericht. Een van de ruimtes vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de vestingstad Woerden. Het verhaal wordt vertelt vanuit de opdrachtgever, de bouwer en de bewoners (poorters). De andere ruimte vertelt het verhaal van de begraafplaats. Ook hier weer vertelt vanuit verschillende personen.
 
Een van de tentoonstellingsruimtenEen van de tentoonstellingsruimten
Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Het poortgebouw en de begraafplaats zijn dan te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur. Beide worden ook opgenomen in de stadswandelingen van het Gilde. Daarnaast is het poortgebouw komende tijd elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 – 16.00 uur open voor publiek.
 
De begraafplaats is vanwege de eenvoudige symmetrische aanleg met het poortgebouw in 2000 aangewezen als rijksmonument.
 
Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf