Skip to main content

Vers van de pers: Lijkenhuisjes

22 november 2022

Lijkenhuisjes verschenen eind 19e eeuw op alle Nederlandse begraafplaatsen. De Wet tot Voorziening tegen Besmettelijke Ziekten uit 1872 verplichtte begraafplaatsen daartoe, om besmettelijke ziekten, die vaak nog tot epidemieën leidden, een halt toe te roepen. In een lijkenhuisje werden overledenen die gestorven waren aan een besmettelijke ziekte apart opgebaard. 

Het stond gemeenten en kerken vrij om een eigen ontwerp te  maken voor de huisjes, met als resultaat dat er in Nederland honderden unieke lijkenhuisjes verrezen. Van heel eenvoudige tot architectonische meesterwerkjes. Jesse Krol fotografeert ze en zet ze op Instagram: @lijkenhuisjes. Stichting Eindelijk heeft er 45 vereeuwigd in het derde Begraafplaatsboekje.

Lijkenhuisjes cover

Begraafplaatsboekjes zijn mooi uitgegeven, handzame, betaalbare fotoboekjes. Eerder dit jaar verschenen deel 1 en 2: Dieren - Amusante foto’s van dieren op de begraafplaats en @tombnails - Dramatische beelden van Nederlandse begraafplaatsen, gefotografeerd en bewerkt door Banu, bekend tafofiel en Instagrammer.

www.stichtingeindelijk.nl
Uitgever: Stichting Eindelijk
Formaat: 13,5 x 10 cm
Aantal pagina's: 48
Prijs: € 7,95


De begraafplaatsboekjes zijn verkrijgbaar in de webshop van Dodenakkers. Tijdelijk met korting: alle drie de boekjes samen voor € 20,00.

 

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website