Skip to main content

Heemstede - Dood van een jonge voetballer

14 augustus 2009

Bastiaan Timmerman

Haarlem 7 september 1920 - Haarlem 29 mei 1939

 

TimmermanOp 29 mei 1939, 2e Pinksterdag, speelde de Haarlemse voetbalvereniging EDO een promotiewedstrijd tegen Hilversum. Op de linksbinnenplaats van het Haarlemse elftal stond Bas Timmerman. Bas was een talentvolle, 18-jarige voetballer die al enkele keren voor het Nederlandse jeugdelftal was uitgekozen en ook reeds in het Nederlands B-elftal tegen de Belgen had gespeeld. De rust was met een 0-0 stand ingegaan maar na vijf minuten spelen in de tweede helft scoorde Bas, 1-0. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd toen de bal op een ander gedeelte van het veld was, zeeg Bas plotseling ineen. De toegesnelde hulpverleners konden niets meer doen, hij bleek reeds te zijn overleden. Hartverlamming. Vanzelfsprekend werd de wedstrijd onmiddellijk gestaakt. 's Avonds werd in het radiobulletin van het ANP van het tragische overlijden van Bas Timmerman melding gemaakt.

Op 1 juni 1939 werd van Bas afscheid genomen. De aula van de Algemene begraafplaats in Heemstede kon de honderden belangstellenden die hem de laatste eer wilde bewijzen, niet bergen. Vele vooraanstaanden uit de voetbalwereld waren aanwezig waarvan een aantal het woord voerden. De kist was bedekt met de clubvlag van EDO. Tijdens de gang naar het graf fungeerden de spelers van het eerste elftal als slippendragers.
De voetbalvereniging kondigde een rouwperiode aan waarbij de spelers niet zoals gebruikelijk in hun rood/zwart gestreepte shirt en zwarte broek speelden maar gedurende een lange periode, dat is waarschijnlijk 5 jaar geweest, geheel in het zwart.

 

TimmermanHet graf (N-086E) ziet er na 70 jaar nog verzorgd uit. Op de stèle staat de naam van Bas met zijn geboorte- en sterfdatum en de toevoeging dat het grafmonument een geschenk is van zijn club en sportvrienden. Links voor de stèle staat een kolom waarop een voetbal. Binnen de grafomlijsting is marmergrint gestrooid. Buiten het graf is een lage bodembedekker geplant. In 1958 en 1982 werden resp zijn moeder en vader hier ook begraven. Op de begraafplaats is, zoals gebruikelijk, vrijwel iedere m2 benut voor graven. Het graf van Bas echter (en het naastgelegen graf) bevindt zich in een soort ruimtelijk plantsoen met fraai uitzicht.

 

Bronnen

 

Grafcoördinaten

  • N 52.20.394 E 004.37.094

 

 

Aangepast: 09 juni 2024