Skip to main content

Gouden Terebinth 2022 voor de Stichting Vrienden Begraafplaats Keern

14 februari 2022

De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, is zaterdag 12 februari uitgereikt aan de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern te Hoorn. Deze groep vrijwilligers krijgt de prijs met name omdat zij binnen ‘een zeer kort tijdsbestek ongelooflijk veel heeft bereikt’.

De Vrienden bestaan pas sinds 2019, maar maakten volgens de jury een vliegende start. Er kwam een nieuwe monumentale poort op de plaats van de oude ingang van de begraafplaats. De Vrienden gingen aan het schoffelen, pakten het herstel van kapotte grafstenen aan, zochten de publiciteit en gingen spoorslags onderzoek doen naar personen die er begraven zijn.  

Nieuwe generatie

{seog:disable}De drie genomineerden (uit elf kandidaten), die zaterdagmiddag ‘hun’ begraafplaats aan de jury presenteerden, hebben veel gemeenschappelijks bij het behoud van het funerair erfgoed dat zij onder hun hoede hebben. De jury: ‘Doorslaggevend voor de toekenning van De Gouden Terebinth 2022 was voor de jury de mogelijkheid om scholieren een maatschappelijke stage aan te bieden op de begraafplaats in Hoorn. Hiermee wordt een brug geslagen naar de nieuwe generatie maar ook naar de samenleving. Er wordt zorggedragen voor borging van het verhaal van deze unieke plek en voor het verder uitdragen van het cultureel erfgoed naar de nieuwe generatie, waardoor het verleden en het heden met elkaar verbonden worden.’ 

Wisseltrofee en geldbedrag

Penningmeester Irene Laan en secretaris Rita Lodde ontvingen de prijs in de aula van begraafplaats Bosdrift uit handen van Terebinth-voorzitter Bert Lever. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, te besteden aan een funerair doel. Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden ontvingen elk een cheque van 250 euro. Terebinth reikte de prijs voor de vierde keer uit. De jury bestond uit René Dessing (directeur van stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Kees Lever (voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting) en Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum).

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten