Skip to main content

Leerlingen gaan op zoek naar identiteit soldaten

02 maart 2023

Leerlingen achterhalen zelf de identiteit van oorlogsslachtoffers. Dat kan sinds kort dankzij een lesprogramma, dat Stichting Sovjet Ereveld heeft ontwikkeld.

Aan de hand van originele bronnen ontdekken ze stap voor stap wie er begraven ligt in een bepaald graf, hoe de soldaat daar is terechtgekomen en wat hij heeft meegemaakt. Ook leggen leerlingen verbinding met de familie, voor wie de soldaat decennialang vermist is gebleven.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. De soldaten uit onder meer Rusland, Oekraïne, Oezbekistan, Kazachstan en Georgië, die hadden gevochten tegen nazi-Duitsland, lagen er tijdens de Koude Oorlog anoniem.

In 2000 slaagde Amersfoorter Remco Reiding erin om oorlogsslachtoffers op het Ereveld te identificeren. De leerlingen treden nu als ware detectives in zijn voetsporen.

,,Dankzij dit lesprogramma wordt de geschiedenis concreet en invoelbaar voor jongeren’’, zegt docent geschiedenis Maaike van de Wetering. ,,Het is geweldig om te zien hoe leerlingen de consequenties van oorlog beter leren begrijpen. Ook de leerlingen zelf vinden dit interessant om te doen.’’

Lesprogramma Sovjet EreveldLesprogramma Sovjet EreveldJuist in deze tijd is het belangrijk om context te geven bij de geschiedenis van landen als Oekraïne en Rusland, vindt Stichting Sovjet Ereveld. Daarnaast staan ook een Georgiër en een Oezbeek centraal in de verschillende dossiers die beschikbaar zijn voor leerlingen.

Het lesprogramma is geschikt voor middelbare scholen en MBO. ,,Maar ook andere scholen bieden we middels bijvoorbeeld een gastles of rondleiding graag een geschikt programma’’, zegt Reiding, inmiddels directeur van Stichting Sovjet Ereveld.

Het lesprogramma is mede mogelijk gemaakt door het vfonds en de Grootste Familie Helpt.

 

Meer informatie op de website van Stichting Sovjet Ereveld.

 

 

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten