Skip to main content

Onthulling beeld schrijver August Willemsen op De Nieuwe Ooster

30 november 2022

Precies 15 jaar na het overlijden werd op 29 november 2022 door directeur Peter van der Linde bij het graf van de schrijver August Willemsen (grafnummer 83-4-0558) een bronzen beeld onthuld dat werd gemaakt door de kunstenaar Pépé Gregoire (www.pepegregoire.nl). Door middel van crowdfunding kreeg de Stichting August Willemsen het voor elkaar om dit beeld door de gerenommeerde kunstenaar te laten vervaardigen.

Beeld WillemsenBeeld Pépé Gregoire

Stichting August Willemsen zocht in 2019 al contact met Werkgroep Stenen Archief van De Nieuwe Ooster om de mogelijkheden te bespreken voor het opknappen van het monument. De rechten van het graf waren al eerder aan De Nieuwe Ooster vervallen en de locatie stond al een aantal jaar aangemerkt als Historisch Interessant. In datzelfde jaar werd door Werkgroep Stenen Archief de banden van het monument gesteld en een tekstbordje over de schrijver bij zijn graf geplaatst.

Dinsdag kwamen zo’n 50 bewonderaars van Willemsen bij elkaar in Café Roosenburgh. Daar werden fragmenten en gedichten uit zijn boeken voorgedragen. Bij het graf nam Van der Linde het woord en dankte de Stichting August Willemsen voor de fijne samenwerking en schenking van het beeld aan De Nieuwe Ooster.

Jos van Hest hield een kort interview met kunstenaar Gregoire en na afloop werd een korte documentaire vertoond hoe het beeld tot stand is gekomen. In de geest van Willemsen werden Caiparinha’s gedronken en vertelde zijn eerste muse, Marie Roelofsen, over de jaren met de schrijver die zij met hem doorbracht in Portugal en Brazilië.

Trailer August Willemsen de bladzij en de werkelijkheid

Onlangs werd ook een lange documentaire over Willemsen gemaakt en verscheen zaterdag de 24ste november een stuk in het Parool.

Zie ook: https://oost-online.nl/bronzen-beeld-bij-graf-van-schrijver-august-willemsen/

 

Aangepast: 11 februari 2024

Nieuw op de website


Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten

Oosterhout – Het ‘misdadigerskerkhof’

12 april 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Nieuw-Roden

12 april 2024
~Als bloemen bij het graf