Skip to main content

Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland

€15.00

Canon van het Nederlands funerair erfgoed

€15.00

Begraven op Ameland

€12.50

Begraven aan de andere kant van de baai

Begraven aan de andere kant van de baai

€16.00
productnummer: N203
6 in voorraad

Begraven aan de andere kant van de baai - Overblijfselen van Nederlands funerair erfgoed in Japan uit de periode 1609-1870

Eindredactie: Leon Bok, René ten Dam
Auteurs: Leon Bok, Brian Burke-Gaffney, Jean-Paul Corten, René ten Dam, Leon Derksen, Ryuji Hiraoka, Martijn Manders.

De Hollandsche begraafplaats in Nagasaki is erfgoed dat onderdeel uitmaakt van de gedeelde geschiedenis van Japan en Nederland. De begraafplaats stamt uit de VOC-tijd, maar laat ons een geschiedenis zien van vier eeuwen begraven.

In 1600 bereikte het Nederlandse schip Liefde per ongeluk Japan. Het doel was eigenlijk om via Straat Magelhaes een doorgang te vinden naar de Molukken. Dit eerste bezoek zou het begin vormen van een lange en bijzondere handelsrelatie tussen Japan en Nederland. Eerst vanuit Hirado, maar vanaf 1641 verbleven de Nederlanders op het kunstmatige eiland Dejima in Nagasaki. Daar zou het nog enkele jaren duren voordat de Nederlanders toestemming kregen hun doden te begraven ‘aan de andere kant van de baai’. Onderzoek wijst uit dat er meer dan 700 doden moeten zijn begraven op de Hollandsche begraafplaats, echter zijn op de kleine dodenakker slechts 41 grafstenen te vinden. De begraafplaats maakt tegenwoordig een tastbaar onderdeel uit van de geschiedenis van Nagasaki en de relatie tussen Japan en Nederland in het bijzonder. Die geschiedenis is nog niet volledig ontrafeld en veel is nog onbekend over de begraafplaatsen rond Hirado en over de begraafplaats in Nagasaki met zijn honderden doden. Deze publicatie is een kennismaking met dit bijzondere funeraire erfgoed.
Met een voorwoord van Aart Jacobi, ambassadeur voor Nederland in Japan.

ISBN: 9789402169577
Aantal pagina's: 112
Verschenen: februari 2018