Skip to main content

Dieren op begraafplaatsen

15 februari 2015

Zoals ik eerder al vertelde, bezoek ik vaak begraafplaatsen met mijn opa. Omdat het op die begraafplaatsen heel rustig en stil is en er meestal veel groen is, leven er veel dieren.

Deze kat zoekt lekker de warme stenen op

Ik ben zelf ook al veel dieren tegengekomen, maar mijn opa nog veel meer en telkens laat hij mij daarvan de foto’s zien. Daar ga ik nu wat over vertellen.

Meest opvallende dieren zijn vogels. Soms broeden die zelfs op de begraafplaatsen. Zo heeft mijn opa een nest met eieren van een scholekster, een zwart-witte vogel met een rode snavel, gefotografeerd. Wat ik niet altijd leuk vind, is dat je op begraafplaatsen ook veel dode dieren zoals vogels, konijnen en soms ook ringslangen tegenkomt. Die slang was gedood door een maaimachine. Laatst kwamen we in Noord-Brabant een dode woelmuis tegen. Die lag zomaar op het pad, best wel raar. Soms loop je op een begraafplaats ineens tegen heel veel dode vogels aan, heel raar. Als er veel veren overal liggen, dan is die vogel gepakt door een roofvogel. Mijn opa heeft nog veel meer dieren gezien zoals een groot hert maar dat was in Amerika.

Als je goed kjkt, zie ook dieren zoals deze naaktslakHet leukste is toch als je de dieren in leven ziet. Je ziet heel veel merels op begraafplaatsen, maar ook andere kleinere vogels, maar die ken ik nog niet allemaal. Die zijn ook niet gemakkelijk te fotograferen. Ik probeer ook wel konijnen te fotograferen, laatst nog een zwart konijn, maar die rende snel weg. Als je heel stil bent, dan zie je vaak meer dieren dan wanneer je loopt te praten. Ook als het druk is op een begraafplaats zie je niet zoveel dieren. Ook leuk zijn de katten die je tegenkomt op begraafplaatsen. Ik vind katten heel leuk, jammer dat ze vaak bang zijn. Honden zie je eigenlijk nooit op een begraafplaats, alleen als iemand ze uitlaat. Eigenlijk is dat goed want op een begraafplaats in hondenpoep trappen, dat wil je niet! Stel je voor dat er een begrafenis is en dat je dan overal hondenpoep ziet. Gelukkig valt dat dus mee. Wat ook al niet leuk is, zijn duiven die overal op kruisen en zo poepen. Maar daar kun je dus niets aan doen.

De komende maanden ga ik weer met mijn opa naar begraafplaatsen toe. Ik hoop dat ik dan eens een heel bijzonder dier tegenkom zoals misschien wel een wolf. Dat zou wel heel erg gaaf zijn, maar ook wel eng. Nee, dan liever misschien een vleermuis. Dat lijkt me ook leuk. Maar dan moet je wel ’s avonds naar een begraafplaats en dat lijkt me weer minder. Vaak zijn begraafplaatsen dan ook gesloten. Dus dan toch maar gewoon overdag en hopen dat ik veel andere dieren zie.

 

Aangepast: 25 maart 2018