Skip to main content

Werkhoven - Herdenkingskruis Regis Charles Deleuze

27 juni 2009

 

Op landgoed Beverweerd in Werkhoven staat in de berm van De Laan een wit herdenkingskruis. In het nabijgelegen weiland stortte op 25 februari 1945 een vliegtuig van de Royal Air Force neer. Na een bombardementsvlucht boven Duitsland werd het vliegtuig getroffen door luchtafweergeschut en stortte neer.Herdenkingskruis Deleuze De piloot, Regis Deleuze, overleed in de armen van de gravin Zu Castell - Castell.

Op 2 maart werd Deleuze begraven op de Algemene Begraafplaats in Werkhoven. Pas later werd hij op grond van zijn gebitgegevens geïdentificeerd. Hij werd herbegraven in het bijzijn van zijn moeder. Later heeft de familie hem doen overplaatsen naar de begraafplaats Evere bij Brussel, waar zijn grootouders woonden.

Op de plek waar de piloot om het leven kwam, werd een houten kruis geplaatst, dat in 1946 werd vervangen door het huidige model. In 1990 werd een nieuw marmeren kruis geplaatst, nadat op het kruis dat in 1968 was geplaatst de naam van de piloot verkeerd was gespeld.

Het kruis is een ontwerp van A. Hildebrand en wordt onderhouden door een vrijwilligster. (2001)

 

Literatuur

  • Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdestijn, Rob van Olderen, 'Oorlogsmonumenten', Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, 1995)

 

Aangepast: 02 juni 2019

Nieuw op de website


Als bloemen bij het graf - Gieten

08 juni 2024
~Als bloemen bij het graf

Goes – Katholieke begraafplaats

17 mei 2024
~Zeeland

Boek: Tuin van rust en stilte

06 mei 2024
~Nieuwsberichten